Да беше само Вежди Рашидов - с мед да го намажеш… Гадостта, която днес изтърси на включен микрофон злополучният бивш министър на културата и бивш председател на НС, е само върхът на неговия личен айсберг от простащини, мачизъм, хомофобия и дебелашка ориенталщина. Езикът, с който си служи един, повтарям, бивш министър на културата, предизвиква изгарящ срам у всеки цивилизован човек. За съжаление фактът, че бившият министър говори като хамалин (да ме прощават хамалите), в случая е най-безобидното обстоятелство.

Манталитет, срещу който протестираха хиляди хора в България

Добре известни са много други не само словесни, но и ръкопашни изцепки на Рашидов. Днешните му думи в парламента разкриват един позорен манталитет, срещу който през последните дни в България се надигнаха хиляди хора, все още притежаващи някакво чувство за приличие и достойнство - хиляди обитатели на 21 век, където мъжете вече нямат изконното право да насилват, бият и обезобразяват жени, както в пещерите на Каменната ера.

Обаче гадостта, изтърсена от Рашидов, е върхът не само на неговия личен айсберг на позора, тя увенчава и самата средновековна крепост, зад чиито стени защитниците на т. нар. традиционни ценности (любима опорна точка на укрепилия се в Кремъл мъжкар) млатят, кълцат и стрижат жените, нежно наречени от Рашидов „к**ви“. А също така ги „рейпват“, по думите на г-н Карбовски. Както доказуемо е правил осъденият американски режисьор, когото, според Рашидов, били направили на маймуна.

Сексизъм и вулгарност

Когато говорим за тази позорна крепост, нека не забравяме и други срамни изказвания, отекнали из нейните коридори. Изказвания с щръкнал до небесата сексизъм – или просто подгизнали от обичайната балканско-ориенталска вулгарност. Например за – нека го наречем така – политическо изнасилване „с 200“. Или пък по адрес на една политичка от Кърджали, сравнена с орган от женското тяло.

Но тази крепост е същата като фалшивите крепости, нацвъкани из България от меркантилни псевдопатриоти, които също бранят произвола на мъжете и „традиционните ценности“. Крепост-менте за наивни посетители. Стиропор, който напредналият свят закономерно изпраща на бунището на историята.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Дойче веле

****

Вечерта дойде съобщение, че Вежди Рашидов подава оставка като председател на парламентарната комисия по култура и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Преди това той се извини със следния текст: "Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие." В съобщението за оставките си той повтаря извинението си - бел. ред.