В рамките на спецакция "Пуч" в Македония са арестувани четирима души по обвинения за употреба на незаконни средства за проследяване и шпиониране, както и отправяне на сериозни закани срещу висши държавни служители, съобщи помощник-министърът на МВР в Скопие Иво Котески, пише БГНЕС.

Арестуваните се опитвали да изнудват високопоставени политици. Отделът за борба с организираната престъпност ще внесе в прокуратурата обвинения срещу четири лица за незаконни действия.

По думите на Котески един от заговорниците извършил доста лични срещи и провел не един телефонен разговор с премиера на Македония Никола Груевски– на 28 септември, на 9 и 31 октомври, както и на 17 ноември 2014 г. На срещите и по време на разговорите обвиняемият ясно отправил сериозни заплахи срещу премиера, в които казал, че притежава компрометиращи доказателства за хора на високи постове във властта в Македония. Той искал от Груевски – в качеството му на премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ, да приеме исканията за създаване на "служебно правителство", а след това и провеждане на предсрочни избори за нов парламент. В замяна обещал да не дава гласност на компроматите, с които разполага.

"За пръв път в историята на Независима Македония разследващите органи предотвратяват опит за насилствен опит за свалянето на Конституционният ред. Разследването се отнася за четирима души, които са обвинени в шпионаж и насилие върху държавни служители. Това са хора, които са получавали информация по нелегален начин и са извършвали натиск върху премиера на Македония и са искали съставяне на експертно правителство", каза вътрешният министър Гордана Янкуловска. 

Според местните медии първият обвиняем е бившият директор на Управлението за сигурност и разузнаване, втора е съпругата му, третият е 53-годишен местен функционер от гр. Струмица, а четвъртият е 40-годишен мъж от гр. Струмица, който е лидер на политическа партия в Македония.

Котески уточни, че за подобни действия обвиняемите може да получат до 4 години затвор.