Под ръководството на Районна прокуратура-Велико Търново на 6 август е започнало разследване, водено от РУ-Елена, за това, че на 05.08.2023 г, около 21,00 часа, в гр. Златарица, момиче на 14 години е било принудено да живее на съпружески начала с М.К. (на 20 години), като за това е употребена сила – нанасяне на удари с ръце по тялото ѝ. Това съобщава БНТ. А квалификацията на престъплението засега е по чл.190, ал.1 от НК:

"Който принуди другиго да заживее съпружески с някого, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреба с власт, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години."

По досъдебното производство са извършени действия по разследването в условията на неотложност. Разпитани са свидетели. Назначена е съдебномедицинска експертиза на пострадалата, съобщават още от държавното обвинение.

За срок до 24 часа, на основание ЗМВР, е задържан М.К., който е неосъждан.

В хода на разследването е установено, че пострадалото момиче със съгласието на родителите си е живеело на съпружески начала с М.К. Момичето е полагало грижи за него, тъй като той имал здравословен проблем. Поради това то се отказало от съжителството и се прибрало в дома на родителите си. За да го върне при себе си, мъжът отишъл в дома им на разговор, по време на който ударил момичето.

След анализ на събраните доказателства предстои привличането на М.К. към наказателна отговорност и определяне на мярка за неотклонение, съобразно здравословното състояние на извършителя.

Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново, Териториално отделение-Горна Оряховица, допълват още оттам.