Две руски ракети "Искандер" убиха снощи най-малко седем и раниха поне 80 души в украинския град Покровск, предават медиите в страната.

Попаденията са били в жилищен блок и в хотел в града в Донецка обалст. Сред жертвите са две деца. 

"Град Покровск, Донецка област. Донбас, от който Русия се опитва да остави само натрошени и обгорени камъни. Два ракетни удара. Ударена е обикновена жилищна сграда. За съжаление има жертви. На място има спасители и всички необходими служби. Спасяването на хора продължава", написа в социалната мрежа Екс украинският президент Володимир Зеленски. "Трябва да спрем руския терор. Всеки, който се бори за свободата на Украйна, спасява животи. Всеки по света, който помага на Украйна, ще победи терористите заедно с нас. Русия ще отговаря за всичко, което е направила в тази ужасна война".

Втората ракета е поразила и част от спасителите, пристигнали след удара по жилищната сграда 40 минути по-рано.

В хотела обикновено са отсядали военни и журналисти.

Според руското командване ракетите са унищожили команден пункт на украинските войски. 

В частично анексираната от Русия Херсонска област от руски артилерийски обстрел е загинал най-малко един човек и над десет са били ранени, съобщи областният управител Александър Прокудин.

За изминалото денонощие руснаците са обстеляли украински населени места в областта 68 пъти, обсипвайки ги с 342 снаряда от минохвъргачки, оръдия, танкове и от дронове, посочи той. Само по града Херсон са изстреляни 18 снаряда за 24 часа.

Украйна успя да си върне Херсон, първия и единствен областен ценнтър в страната, паднал под руска власт в началото на нахлуването през март 2022 г. Докато Киев в момента контролира града, който е на западния бряг на Днепър, Русия е съсредоточила изтеглените от града войски на източния и непрекъснато обстрелва Херсон с артилерия. 

Херсонска област, заедно с Донецка, Луганска и Запорожка са сред териториите, които Русия обяви за свои, след като частично ги окупира. Те в момента са сцена на активни бойни действия.