Два дни след скандалното си изказване по повод жертвите на домашно насилие, Вежди Рашидов напуска парламента. И политиката изобщо.

"Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка и като народен представител в 49-ото Народно събрание и напускам партия ГЕРБ и политиката", заявява Рашидов в съобщение до медиите.

В понеделник депутатът на ГЕРБ и бивш министър на културата заяви буквално следното: "С какво е по-различно? За насилието има и сега закони. К'во чешаме езиците? Всички к* се събудиха, да се сетят, че преди 15 години са били изнасилени. Като оня американския режисьор, дето го напрайха на маймуна."

Това стана без да знае, че говори пред включен микрофон - по време на дадената кратка почивка при гледането на измененията в Закона за защита от домашното насилие, заради които депутатите се събраха извънредно, прекъсвайки лятната си ваканция. Рашидов се обърна с тези думи към останалите в този момент на президиума заместник-председатели на НС Росица Кирова и Никола Минчев, като микрофонът на Кирова бе включен.

По традиция стриймът на парламента предава кадри от залата и по време на почивките, а много медии излъчват на живо чрез него и така скандалната реплика на председателя на комисията по културата и медиите в НС стана публично достояние.

Последва незабавна обществена реакция с искания за оставката на депутата. Вместо това от пресцентъра на ГЕРБ първо дойде само извинение, подписано от името на Рашидов:

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие."

Това обаче не успокои ситуацията. И малко по-късно същия ден пристигна ново съобщение от партийния пресцентър - че подал оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Но остава депутат.

От понеделник насам съпартийците на Рашидов го бранеха в профилите си във фейсбук, а техните фенове го подкрепяха с коментарите си отдолу. Осъдителна реакция имаше от ПП-ДБ.

Обществените призиви за оставката му и като народен представител обаче не стихнаха. И така стигаме до днешното съобщение.