"Не го оправдавам, но си задавам въпроса - не може ли човек да изпадне в състояние просто да иска да запали колата и да тръгне нанякъде... Ние не знаем на някого какво му е в душата и какво му е в главата. И понеже Петко Сертов е бил председател на ДАНС, ние открихме световната конспирация."

Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира казуса с Петко Сертов във втората част от интервюто си по Нова тв тази сутрин. Обвинител № 1 заяви, че МВР не може да бъде укорявано, защото бившият контраразузнавач нито е извършил престъпление, нито е жертва на такова.

Запитан защо все още няма "голяма риба" в затвора, Цацаров отговори, че явно е, защото до момента не са залагани мрежи за големи риби. Тук водещата го попита защо за 2 години като главен прокурор не е заложил мрежите, а той напомни, че на депутатите, за които е имало предпоставки, е поискал имунитетите. 

Коментирайки обаче задържания шеф на митница Свиленград, Цацаров се зарече: 

"Счетете, че щом сме започнали това, ще стигнем и по-нагоре."

Той каза още, че му е абсолютно ясно, че хората "от спирката" няма да ни търпят в този такт на работа.

"Не само мене... Наблизо има още една сграда – парламент. Моите си гнили ябълки и камъните, струпани в моята градина, аз не ги хвърлям другаде. Но знам, че и другаде има." 

Тук водещата му напомни, че единият съдия от тричленния състав, потвърдил осъдителната присъда на Филип Златанов, я е подписал с особено мнение и е изредил всички инициали от тефтерчето.  

Цацаров: ... Казано по друг начин, искате да ме питате дали ДП не е Делян Пеевски?...

Водеща: Може да е Дарина Павлова,  Доли Партън...

Цацаров: ... Е, че какво пречи да не е?

По повод на това защо никой не може да накара Филип Златанов да каже кой стои зад инициалите, обвинител № 1 обясни казуса по следния начин:

"Аз ще кажа в началния етап на разследването какво ми е докладвано: Че задържаното лице е готово да говори, да даде показания пред съдия и че задържаното лице ще разкаже всичко – от инициалите до поръчителите.

Е да - в този живот безплатен обяд няма. Той е поискал споразумение за условна присъда.

Колегите ми получиха картбалнш да разговарят по тази тема. На сутринта се е явил защитник, който е предал на съответния следовател, че Филип Златанов няма да даде тези обяснения. Филип Златанов предпочете мълчанието. Готови бяхме да приемем неговите услови, готови бяхме да предложим защита на свидетел."

Цацаров за пореден път каза, че изчезването на тефтера по никакъв начин не влияе на развитието на наказателното производство и че с него или без него, процесът е минал.

Той обаче определи самото тефтерче като символ на властови механизъм.

"Като не можеш да помниш, си пишеш. Като нямаш тефтер, значи ли, че този механизъм не действа", попита риторично главният прокурор."

По повод изчезналите Братя Галеви и други известни обвиняеми и осъдени, той каза, че не ни остава нищо друго, освен да променим закона, така че да няма нови Братя Галеви.

До края двамата с водещата си говориха за това, че юристът е от Пловдив, т.е. - "от Източна Румелия" (както той каза), за дъщеря му, за това "готино" ли е да си главен прокурор и дали ще почерпи Диана Найденова с еспресо или турско кафе.

"Но си го купуваме кафето, не ни го изпращат от ДПС", отбеляза Цацаров.