Като истински герой сред почитателите си излезе от ареста кметът на Генерал Тошево, който е уличен в корупция по разследване на Европейската прокуратура.

Минути преди 10 часа общинският градоначалник Валентин Димитров беше освободен от ареста след по-малко от 24 часа, прекарани там.

Той беше задържан по искане на Европейската прокуратура по разследване за измами с европейски средства.

С ръкопляскания и възгласи "свобода" събралите се спонтанно граждани пред полицията в Добрич посрещнаха излизането от ареста на Димитров. Той благодари за подкрепата и заяви, че на този етап не желае да коментира подробностите около своето задържане.

"След разпита ще коментирам. Не искам да правим циркове, интелигентни хора сме… Винаги съм работил само в полза на нашите хора, на Генерал Тошево", цитиран от БНР.

Всъщност градоначалникът е пуснат от самата прокуратура срещу парична гаранция в размер на 10 хиляди лева.

Подозренията срещу Валентин Димитров, че е подал невярна информация за строително-монтажни работи, неизпълнени в срок по проект за повишаване на енергийната ефективност в социални жилища. 

Според протестиращите срещу ареста обаче задържането му е политическа поръчка.

Около същата дефиниция се обедини и БСП - за политическа поръчка преди местните избори се говореше и в позиция на изпълнителното бюро на партията от вчера.

"На територията на общината се преплитат много апетити. Валентин Димитров нееднократно защитаваше интересите на жителите на Генерал Тошево и стана неудобен за определени кръгове", допълват от БСП.

Той ще бъде издигнат за трети мандат.

Всъщност не става яско кой може да е "поръчал" кмета в Люксембург -  след падането от власт на ГЕРБ през 2021 г. се направиха реформи, вследствие на които много повече служби, лица и граждани могат да подават сигнали до Европейската прокуратура. Разследването и искането за арест обаче едва ли почиват само на такъв сигнал, ако е необоснован.