Севернокорейският лидер Ким Чен Ун смени началника на генералния щаб на въоръжените сили и призова КНДР да се готви по-усилено за война, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

Ким призова също за разрастване на оръжейното производство и за повече военни учения.

Лидерът на КНДР отправи тези си призиви на заседание на Централната военна комисия на Корейската трудова партия, на която бяха обсъдени планове за възпирането на страни, които Северна Корея възприема като свои противници.

Най-високопоставеният генерал на страната - началникът на генералния щаб на народните въоръжени сили Пак Су Ил, "е бил уволнен", съобщи КЦТА. Той се задържа на този пост около седем месеца.

Пак е сменен с генерал И Йон Гил, който е бивш министър на отбраната и бивш началник на генералния щаб на въоръжените сили. Отстраняването през 2016 г. на И Йон Гил от поста началник на генералния щаб и последвалото му отсъствие от публични прояви подхраниха слухове, че е бил екзекутиран. Няколко месеца по-късно обаче генералът се появи отново и бе назначен на друг висок пост.

Миналата седмица Ким Чен Ун инспектира големи оръжейни заводи, които е инструктирал да увеличат производствения си капацитет. На снимки от инспекцията, разпространени от КЦТА, се вижда как Ким сочи на карта южнокорейската столица Сеул и нейни прилежащи райони.

САЩ обвиняват Северна Корея, че доставя на Русия оръжия, които тя използва срещу Украйна, включително артилерийски снаряди и ракети. Според Москва и Пхенян тези твърдения не отговарят на истината.

Ким Чен Ун призова въоръжените сили да провеждат учения с най-модерните оръжия и оборудване, за да бъдат в бойна готовност.

Очаква се на 9 септември Северна Корея да отбележи 75-ата годишнина от създаването си с военен парад, а САЩ и Южна Корея планират съвместни военни учения в периода от 21 до 24 август, които КНДР възприема като заплаха за сигурността си, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.