Два епични спектакъла ще отбележат тази година Успение Богородично. Под надслова „Пристан на спасение“ и в прослава на Пресвета Богородица те ще се състоят на морския бряг на 13 и 15 август. С тях организаторите от Фондация “Нашият дом е България” почитат Божията Майка.

Идеята е на основателя на фондацията Пламен Мирянов. Младият архитект от години е дал дума да служи на Божията воля и с поредица от музикални концерти изпълнява това свое обещание. Традиционно концертите включват избрани текстове от Библията, църковнославянски песнопения, както и автентичен български фолклор. Също така традицията повелява тези художествени и духовни изяви да са до места, докоснати от Бог – обикновено на открито, насред природа и във величествени декори.

Този път и двата спектакъла ще са базирани близо до синята морска шир. Град Царево ще е пристан и на двете изяви.

В неделя на 13 август на Лятната сцена в  Царево пред необятната морска шир и коприната на тихото небе, на свещения и спасителен бряг на България можете да се насладите на спектакъла с участието на много бройни артисти от различни музикални жанрове. На сцената ще се качат популярната певица Деси Добрева, цялата Врачанската филхармония, Георги Андреев, Милена Андреева, солисти при ансамбъл "Филип Кутев", солисти от Ансамбъл "Българе", Багатур, женски хор "Ваня Монева".

Актьорът Янко Лозанов с омайващ глас и самият Пламен Мирянов ще са четци на божиите слова. Водещ на събитието ще бъде Галя Димитрова.

Вторият концерт ще бъде още по-величествен. Той ще е във вторник на 15 август и за негов естествен декор са избрани скалите пред храма във Василико. Този храм е любим на хиляди българи, които търсят спасение на душите си там и тяхното изцеление. Широката публика го познава от сериала по Нова телевизия „Пътят на честта“, чието начало започваше точно с кадри от храма с дрон в първия сезон на сериала.

Във втория концерт ще участват гранд дамата на българската попмузика Маргарита Хранова, двете прекрасни сестри певици и актриси Ива и Велислава Костадинови, "Кварто" квартет, Женски хор “Нуша” и отново Янко Лозанов и Пламен Мирянов.

“Да се зарадваме за най-големия празник на Пресвета Богородица и Приснодева Мария, да се зарадваме за нашия Господ и спасител. Очакваме ви”, приканват организаторите.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Исус обаче не е пожелал да вземе и баща си, дърводелеца Йосиф. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка (Рождество на Пресвета Богородица - 8 септември). На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Всички тези традиции ще намерят място в концертите. Предишният голям концерт на фондация „Нашият дом е България“ беше в местността "Божия гроб“ близо до Враца. Това беше тържественият спектакъл „Мост над небесата“ на 20 май.