Националната статистическа агенция на Гърция Елстат съобщи за поредно сериозно покачване на цените на хранителните продукти - плодове, зеленчуци и месо. Опозицията иска спешни мерки с нови регулации на данъците върху стоките от първа необходимост, предаде БНР.

Според Елстат в сравнение с миналата година с 20% по-скъпи са плодовете, с 16 на сто - зеленчуците и с 15 - млечните продукти.

Педиатри алармират, че поради нездравословно хранене с малко плодове, зеленчуци и месо са се увеличили здравните проблеми сред децата.

По-скъпите услуги в хотелите и ресторантите принудиха туристите от една страна да търсят почивка на малки и по-евтини острови, но от друга страна идващите с автомобили избягват прекомерни разходи за бензин, като избират по-близки разстояния. Това пък констатираха туристическите агенции от началото на сезона.

Опозицията настоява правителството да вземе спешни мерки срещу покачването на цените с намаляване на данъците върху стоките от първа необходимост.

Същевременно, по-късно БНР съобщи, че в Гърция властите предупреждават да не се влиза в морето заради рязката промяна на времето.

Прогнозата е за бурно море и валежи, особено на Халкидики и Евия. Силни дъждове, вятър и градушки се очакват днес в голяма част от страната по прогноза на синоптиците.

Властите предупреждават туристите да не влизат в морето, докато вали, поради силното вълнение в морето.

"Избягвайте дори да се доближавате до плажа, защото промените във времето ще са бързи и динамични", призовават и спасителите на плажа.

Информацията се изпраща по мобилните телефони на хората, които са в рискови райони.

Температурите остават високи -  около 30 градуса според прогнозите.

За утре в риск са районите Халкидики, където има много български туристи, Тесалия и Евия.

Властите в страната припомнят, че ежедневно има по няколко случая на удавени туристи, които са пренебрегнали предупрежденията и влизат в морето при неподходящи условия.