Руските окупационни власти планират да обучават бъдещи офицери от Федералната служба за сигурност (ФСБ) и полицаи в помещенията на превзетите университети в Мелитопол, Запорожка област, съобщава украинската агенция УНИАН. 

Тя се позовава на Центъра за национална съпротива. Информацията не може да бъде потвърдена от независим източник.

В нея се отбелязва, че в помещенията на тези университети руснаците са се опитали да създадат филиал на Московския държавен университет и са предложили безплатно обучение в него, но въпреки това не могли да наберат достатъчен брой студенти.

"Затова руснаците традиционно превърнаха университета в чувствителен обект. От следващата учебна година окупаторите ще обучават служители на МВР, а също така въведоха специалността "специален факултет за защита на информацията", който е ковачница на кадри за ФСБ. В същото време окупаторите обявиха, че в бъдеще студентите могат да участват в "обменни програми" и да учат на територията на Руската федерация. Тоест, всъщност окупаторите планират да вербуват полицаи и Гестапо офицери чрез този професионален университет с последващо обучение в Руската федерация“, отбелязват от Центъра за съпротива.