Набелязахме повече от 15 мерки срещу агресията и насилието, съобщи премиерът акад. Николай Денков на пресконференция в Министерския съвет днес след среща с представители на четири министерства.

"Почти всички мерки са на ниво Министерски съвет и министерства, изискващи координация между институциите. Има и такива, свързани с изменение на законодателството.

През последните дни и седмици в медиите се появиха информации за много тежки случаи на насилие. Това е било скрита епидемия през последните години. Окуражени от подкрепата, която получиха от институциите, много хора се осмелиха да разкажат за техните проблеми", коментира премиерът Денков.

Мерките бяха обсъдени от министър-председателя с представители на министерствата на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на правосъдието и на образованието и науката.

Денков обясни, че на срещата е направен преглед на цялата налична информация, въз основа на която са формулираните мерки, насочени както към превенцията срещу насилието, така и към подпомагане на жертвите от него. Премиерът даде за пример обсъжданата възможност да се прецизират текстовете в законодателството, свързани с ранните бракове сред малолетните деца.

"Това е голям проблем и също е форма на насилие, по която трябва да се работи", отбеляза Николай Денков.

Министър-председателят увери, че всички набелязани мерки, които са на ниво Министерски съвет и отделни министерства, ще бъдат придвижени в рамките на месец.

"Нашият ангажимент е след месец да ви кажем какво вече е въведено в действие", каза още той.

На правителственото заседание на 2 август министър-председателят възложи на четирима министри да предложат мерки срещу агресията. Като причина Денков посочи случая на агресия срещу млада жена в Стара Загора и липсата на адекватни действия от страна на правосъдната система.

Ще търсим възможности през следващата година да бъде увеличен броят на психолозите. Те ще бъдат насочени предимно към детски градини и училища, в които има по-голям брой прояви на агресивно поведение и насилие. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Ще предложим развитие на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертва на насилие, които са достъпни за всички пострадали. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Мая Василева.

Министърът на вътрешните работи е направил преглед какви са резултатите по дирекции и търси възможност за повишаване на ефективността на работата в тях. Това каза още Денков в отговор на въпрос за смяна на началници на полицията в страната.

Министърът на вътрешните работи има правомощия да сменя там, където е необходимо, началниците на областните дирекции. Мога да ви уверя, че не сме обсъждали предварително тези смени, не сме обсъждали и имена, това е в рамките на неговите правомощия, заяви Денков. Доколкото той ми каза, просто си върши работата,  допълни премиерът.