Готвената смяна на редица началници на областни дирекции на МВР, все още неофициално обявено кои, но по предварителна информация над 10 в цялата страна, е чистка с ясна цел - предстоящите местни избори през есента. Това заяви пред бТВ бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев.

"За мен това категорично е чистка и то не такава, която е целяща изчистване на кадрите, а реализираща един изтекъл запис, в който чухме "нашето МВР да организира изборите" (явно визирайки прословутия запис на ПП, изнесен от Радостин Василев, б.р. на Клуб Z)

Казвам това, защото знам, че с част от директорите е разговаряно и им е казано, че няма никакви претенции относно професионалните им качества, но причините за смяната им били политически. А когато по политически причини се сменят хора, които си вършат работата, възниква въпросът - защо", попита реторично той.

Във вчерашния ден въпросните регионални МВР шефове са били привикани във силовото ведомство на столичната улица "Шести септември", където им била съобщена новината, че трябва да се разделят с постовете си.

"Нямало е претенции към тяхната работа, няма и как да има, защото някои от тях се справят изключително добре и са придвижили дирекциите си много напред с оглед резултатите, но политически били причините. Формулата "политически причини" обаче не е била изяснявана подробно", сподели Демерджиев диалога си проведен постфактум с някои от уволнените началници.

Но казусът не свършва до тук - след като вчера в медиите изтече информация за готвените рокади, част от уволненията са били преустановени, твърди Демерджиев.

"Някои от тях са извикани и буквално им е казано да забравят водения разговор. Но аз съм убеден, че те ще бъдат сменени, просто няма да бъдат сменени сега, няма да бъдат сменени наведнъж. Но следете ситуацията, до местните избори ще бъдат сменени всички областни директори", смята той.

Многократно преди се е случвало полицията по места по време на избори да не влиза в определени квартали и да си затваря очите за изборни престъпления - това е основната опасност според бившия МВР шеф с оглед идващият скоро местен вот.

Калин Стоянов отговори

Разко му отговори по-късно през деня сегашният вътрешен министър.

В МВР не се извършва чистка. Потвърждавам думите на министър-председателя на Република България, а именно, че вътрешният министър има правомощия да подбере екипа от служители, с които ще работи, заяви Калин Стоянов пред журналисти.

„В МВР кадрува министърът на вътрешните работи. Ако по негово време е имало друг човек или хора, които са кадрували - това си е негов проблем“, отговори Стоянов на думите на бившия служебен вътрешен министър Иван Демерджиев.

Вътрешният министър отхвърли твърденията, че директори на областни дирекции на МВР се махат по политически причини.

"Там, където правя смени, поставям хора, на които имам доверие и смятам, че ще се справят много по-добре от действащите ръководители", каза Калин Стоянов.