Цените на петрола леко се понижиха в днешната сутрешна азиатската търговия. Инвеститорите оценяват ефектите от възможния дефицит на доставките, за който вчера предупреди Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), докато търсенето на черно злато расте, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, загубиха 15 цента до 86,25 долара за барел. Американският лек суров петрол бе надолу с 13 цента до 82,69 долара за барел, но се очаква да отбележи седмично поскъпване с 5,2 на сто.

И двата контракта поддържат възходящата си посока от средата на юни, а вчера Американският лек суров се търгуваше при най-високата си цена от началото на годината, докато сортът Брент – от януари.

Вчера ОПЕК обяви, че очаква световното търсене на петрол да нарасне с 2,25 милиона барела на ден през 2024 г., в сравнение с ръст с 2,44 милиона барела през 2023 г.

Очаква се догодина солидният икономически растеж на фона на продължаващите по-добри данни за китайската икономика да повишат потреблението на петрол, посочиха още от ОПЕК.

Някои анализатори обаче остават загрижени за търсенето, тъй като китайски митнически данни показват, че износът на страната се е понижил с 14,5 на сто през юли на годишна основа, въпреки че вносът на петрол е нараснал.

БТА