Компанията, която стои зад ключовата услуга за дистанционна работа - Zoom - вече задължава работниците си да се върнат в офиса.

За момента това е само два дни в седмицата и ще важи за служители, които живеят в рамките на 80 км в един от деветте офиса на компанията.

Zoom избухна по време на пандемията от COVID-19 и от сравнително неизвестна услуга за видеоконферентни разговори стана една от най-ползваните в света. Комбинация от добро качество на видео и звук, малко натоварване на мрежата и 40-минутни срещи в безплатната версия изстреляха приложението пред Skype, Webex, Google Meet и Microsoft Teams. Подобно на "да гугълнеш", зуумването се превърна в дума за провеждане на видеоразговор по време на локдауни и при затворени офиси.

Пандемията обаче стихна и експлозивният възход на компанията - също. Пазарната оценка на компанията се срина до нива от преди пандемията, а този февруари бяха съкратени 1300 души.

Въпреки това голяма част от света все още работи дистанционно и Zoom остава предпочитано приложение за целта. Сега компанията иска да възстанови офисната си култура. Главният изпълнителен директор Матю Саксън подчертава, че целта е работното място да бъде за социализация, не толкова за работа. Премахнати са кабинките, има по-малко бюра (пък и по-малко служители) и повече общи пространства.

Очаква се обаче много служители да са недоволни от задължителното връщане в офиса и да напуснат - защото все повече компании предлагат изцяло дистанционна работа.