"Моя страна, (моя България)" е песен, композирана и изпята от Емил Димитров през далечната 1970 г. Ако някой не знае, за разлика от много - включително световни - вокални знаменитости, любимецът на българската естрада е не само добър интерпретатор, а и грамотен композитор... Това, разбира се предполага, освен талант, солфеж и теория, огромна музикална култура, работа, пак работа и интелект.

"Моя страна, моя Германия" е кавър на горната песен, създаден през 2023 г. от Кристофър Галовски - Фараона от гр. Кнежа. Не знам той какви други умения има.

Парадоксално е, че Кнежа е на 50-ина км от Плевен, града, който ни даде Емил Димитров. Годините, които са минали между едната песен и другата, също са 50-ина - много по-малко от годините, в които се превръщаме от кьорсокак и вилает на Османската империя в една от най-бързо дърпащите държави в Европа във всички отношения.

Но времената сега са такива, че явно заслужаваме не Емил, а Кристофър. Ако ситуацията търпи шеги, да кажа, че сега Фараона ще е първият фараон, разпънат на кръст - сигурен съм... Много културолози, всякакъв цвят якички, тежки мастилени перодръжки и възмутени интелектуалци ще бърчат гнусливо нослета. А те - т. нар. интелигенция, имат ли роля, слугувайки на крадците и конюнктурата 3 десетилетия и кусур - само да питам.

Между другото, в едно бях сигурен, още като слушах парчето преди седмица - ромът Фараона е искрен. Това момче просто е изплакало болката си: от имигрантския живот в Германия, мъката на гастарбайтера, мисълта за децата му и от това, че - както сам казва - "там изкарва пари, но тук ги харчи". Просто толкова си може - вероятността да избере изразните средства на сюита или симфония е минимална.

Зад първичното възмущение от простотията и поредното дъно стои един реален икономически факт - че гастарбайтерите ни по света продължават да остават най-големият инвеститор в българската икономика. Просто защото други инвеститори няма. А няма, защото ги изгониха същите тези, които създадоха типа Фараона и типа Георги-охранителя-с-макетното-ножче (макар, разбира се, простотиите на двамата да са несравними, б.а.).

Логични продукти. Ако ви се струвам черноглед - разходете се из Приморско в сезона.

Певецът от Кнежа изглежда просто едно свястно гето-момче и съм сигурен, че не може да разбере къде е проблемът.

Онзи от Стара Загора... Това го казвам, за тези, които ще си кажете, че ромите са ни проблемът - не, не са те! Та онзи от Стара Загора също искрено не може да разбере къде е проблемът с Дебора. И онзи, който го защити, че тази "лигла, която шава" си го е заслужила - вярвайте ми - също на може да разбере къде е. И другият, и третият, върху чиито "подвизи" просто се фокусирахме в последния месец...

Много млади, които виждам на подсъдимата скамейка, също не могат да разберат къде е проблемът. Тези, които търсят опора в живота си в бели чорапи с лика на Христо Ботев, и в профилна снимка с Русия ("ах, колко сме яки, присламчвайки се към яката мечка ей така - без билет!"), също не го разбират.

А най-важното обикновено е просто: тези, които изгониха мигрантите, които ни направха да обеднеем до степен - да се налага да търсим гордост и себеоценка в някакъв прът от желязо, и тези които създадоха новия човек - готов да гласува за 50 лв., без никаква духовност и мисъл, камо ли култура, са едни и същи.

Защото така им уйдисва и защото всички ние - с претенциите, не ги спряхме. Противно на Моисей - те ни преведоха през този адски пустинен преход от Плевен до Кнежа за 53 или по-точно - за 34 години.