Като журналист и избирател много ми се иска да има смислен публичен дебат за местните избори в София, по конкретни теми. Даже си представям някои теми, а колегите, които работят в този ресор, със сигурност имат още:

1. ВиК концесията. Да или не за удължаването, със съответни аргументи в едната или другата посока, без увъртане "ама сега да проверим изпълнението", (има достатъчно общински съветници при всички кандидати, които да са го свършили и докладвали резултатите). Ако е "да", какво ще се иска от концесионера, ако е "не" - какво ще я замести.

2. Топлофикация. Схема за оздравяване - публично-частно партньорство, връщане на държавата или друг модел. Колко са задълженията на разни учреждения, ВУЗ-ове, Синод и др.

3. Какво ще се прави с няколко скандални общински дружества - "Софекострой" (партийна касичка), Център за градска мобилност, "Софийски имоти" и изобщо всички общински дружества, част от които са губещи, а другите са тЕмни дупки. Ще остане ли в сегашния си вид Центърът за градска мобилност.

4. Договорите за събирането и транспортирането на боклука за рекордни суми бяха сключени за пет години и изтичат през 2024-2025. Как кандидатите виждат тази дейност в бъдеще, какви изисквания ще има, какъв контрол смятат да приложат, за да е по-чиста София и гражданите да са наясно къде отиват плащаните от тях такси. София е отвратително мръсна.

5. Отдадените за смешни пари на разни съмнителни лица паркинги в София и други общински имоти - необходима е публичност за всички апетитни столични имоти.

6. Картографиране на зелените площи и междублокови пространства - (тук съм лично заинтересована заради апетитите към нашата градинка зад блока и се надявам кметът на район Триадица Димитър Божилов да спази думата си, иначе ще се вържа за някое дърво при първия багер, който инвеститорът отсреща вкара). Една интерактивна карта на София ще свърши чудесна работа за целта.

7. Нова схема за детските градини. Смятам, че са нужни ваучери за всички деца, независимо от подоходния критерий. Разбира се, въпрос на дискусия. Във всеки случай втръсналото обяснение, че ще се строят нови, не работи и не решава проблема, видя се с поредните близо 10 000 деца отвън.

8. Общинските болници. Кои са с отпаднала необходимост и какво да се прави със сградния фонд. В София са концентрирани най-много болнични легла на глава от населението.

9. Подлезът на Централна гара и празните търговски площи там. Това не е проблем на транспортното министерство, макар че БДЖ е към тях или поне има нужда от общо решение.

10. Нов тип бюджетиране, защото сегашното работи за други цели. Пари срещу проекти. Например - еди-кой-си-парк трябва да бъде обновен и разширен с няколко декара. За целта е необходимо определено количество пари. Което ме подсеща, че е добре да има граждански контрол върху зелените проекти в София - като бъдат привлечени граждански организации (ама не "наши", разбира се).

12. Освен че са мръсни, подлезите са в окаяно състояние, както и възможността през тях да минават хора с инвалидни колички и майки с колички.

13. Организирането на общински подслони за хора, пострадали от домашно насилие.

14. Кога най-сетне ще бъдат махнати казината от Студентски град? Поне казината. Кога?

15. МОЧА ще се унищожи или премести - защото това са две различни теми.

16. Окаяното състояние на Централни гробища. Проблем, който съществува в повечето общини. Но не може да продължава така.

Списъкът на теми е отворен. Дебатите - належащи. Нямам илюзии, че наследството на ГЕРБ ще бъде ревизирано и проверено.

---

Бел. ред - статуса на журналиста Емилия Милчева препубликуваме от фейсбук профила й с нейно позволение. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.