Неблагоприятните климатични условия и лошата реколта водят до повишаване на цените на плодовете и зеленчуците в средата на август. В условията на дефицит на пазара, европейският внос компенсира българското производство, коментира за БНР председателят на Държавата комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Той увери, че ситуацията от миналата година с рекордните цени няма да се повтори.

"Лошият климат и провалената от дъждовете реколта е причината за високите цени на плодовете и зеленчуците в средата на лятото, когато би трябвало пазарът да е задоволен, а предлаганата стока да е най-евтина. Заради свитото производство и дефицита на наша продукция ръстът на вноса в сравнение с миналата година е с 8% и само ритмичните доставки от съседните страни задържат цените.

Резки поскъпвания няма, но цените ще са по-високи, отколкото е характерно за сезона", коментира Владимир Иванов.

И допълни:

"В момента се радваме на един спокоен пазар. Възстанови се едно равновесие. Сегашната ситуация няма нищо общо със ситуацията от 2022 г., така че гражданите и потребителите да не очакват някакви сериозни катаклизми по отношение на ценовите изражения".

Българското производство е далеч от потенциала на страната и единственият начин да бъдат насърчени производителите е скъсяването на веригата до потребителя, каза още Владимир Иванов.

"Да направим крупни обединения в производствения сектор, за да може да направим бърза връзката между крайния потребител и производител и по този начин да опонираме на едрия търговски капитал", заяви той.