Жена ли всъщност е фигурата на съветския войник, размахал шмайзер над главите на софиянци на върха на МОЧА, известен и като "Паметника на съветската армия"? Ако опитно око огледа фигурата, ще види очертанията на женска фигура, отбеляза художникът и скулптор по образование Петко Дурмана в "Контракоментар" на Асен Генов.

Причината за това може да са двете дами, които са работили върху централната фигура на т.нар. паметник, отбелязва Дурмана - това са Васка Емануилова и Мара Георгиева.

"Емануилова - тя е, слуховете поне са, че е гей. Тя е направила съветския войник с женска фигура. Ако се загледа опитно око, се виждат ясно очертанията на женското тяло на съветския войник", отбелязва той.

Да подчертаем, че не критикуваме сексуалната ориентация на Емануилова, а коментираме факта, че тя претворява нейните предпочитания в скулптурата, отбеляза Генов.

Особена ирония е, че мнозинството защитници на паметника са и с хомофобски позиции - а може би бранят творчество на ЛГБТ хора.

"Този паметник ни тероризира", добави още Дурмана. "За да бъде паметник, камо ли паметник на културата, трябва да има някакъв статут, а той няма."

Каква е историята на двете скулпторки?

Васка Емануилова и Мара Георгиева се срещат през 1927 г. в ателието на проф. Марин Василев в Държавната художествена академия. Двете студентки, тогава на 22 години, започват приятелство и творческо сътрудничество.

В следващите години двете живеят "на семейни начала", както посочват различни източници от периода, и творят заедно. През 30-те Емануилова става известна в малката си пластика в жанра на голото тяло, както и своите портрети и битови композиции. Пред 1953 г. Емануилова и Георгиева заедно са част от големия колектив, разработил скулпторите на и около МОЧА. Двете скулпторки се заемат с най-високата фигура - тази на въоръжения съветски войник, извисяващ се над жена с дете и работник.

Жени, които живеят на семейни начала и никога не се женят е класически троп в историята за лесбийска двойка, която деликатно крие хомосексуалността си. Няма исторически доказателства Емануилова и Георгиева в действителност да са били в интимна връзка, разбира се, както е обичайно за много подобни двойки в миналото. Хомосексуалните връзки между жени често са били игнорирани от обществото - и отбелязвани с подобни евфемизми.