Столичната полиция задържа криминално проявен за кражба на автомобил, съобщиха на брифинг от полицията. Той беше изведен пред медиите от адреса, на който е арестуван. Става въпрос за 46-годишен мъж, известен с прякора Руснака.

Определяме го като сериозен контингент, който влияе на средата за сигурност по линия престъпления, свързани с моторни превозни средства (МПС). В края месец февруари той излезе от Централния софийски затвор след изтърпяна присъда от девет месеца за наркотици, заяви Николай Пелтеков, началник сектор "Престъпления свързани с МПС".

По време на задържането сега е опитал да избяга през терасата, посочи Пелтеков. Той добави, че в края на април мъжът отново е бил задържан за същото престъпление и му е постановена парична гаранция.

На територията на София работят между 12 и 15 групи за противозаконно отнемане на МПС. Някои от тях са по-активни, други извършват престъпления по-рядко, коментира още полицаят.

От началото на годината са проведени няколко спецоперации срещу кражбата на автомобили в София. Задържани са 15 души – някои от тях са в следствения арест, а други са на свобода с по-леки мерки, като парична гаранция и подписка. Те са членове на осем различни групи, „работещи“ на територията на София, коментира още Николай Пелтеков, цитиран от БТА.

Той съобщи, че на база работата на МВР се забелязва спад на кражбите на коли в София, в сравнение с 2022 г., като до момента има спад от 6%. От два месеца насам спадът на тези престъпления е 34%.

Част от колите се продават на части, друга част се изнасят извън граница. От началото на годината, при спецоперация, е неутрализиран канал за износ на автомобили, крадени на територията на София.