Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила присъдата на бившия футболист Марио Метушев - доживотен затвор. Тя бе наложена заради убийството на негов приятел по особено жесток начин през юни 2018 г.

Решението № 50168 на съда с председател съдия Мина Топузова е от 4 август 2023 г. Производството беше образувано по касационни жалби от Марио Юлиев Метушев, подадени чрез упълномощени защитници - негови адвокати.

През януари 2021 г. година Метушев бе осъден на "лишаване от свобода за 20 години при първоначален строг режим", но след това въпросната присъда бе обжалвана от прокуратурата и в допълнение с жалба от частен характер, бе наложено по-тежко наказание.

С решение №187 от 28.06.2022 г. Софийският апелативен съд е изменил първоинстанционната присъда, като вместо 20 години лишаване от свобода, е наложил „доживотен затвор“, при специален режим и на основание чл. 40, ал. 4 от Наказателния кодекс.

След като се запознава с доказателствата и претенциите на страните по случая, Върховният касационен съд оставя без разглеждане касационната жалба, подадена от защитник на подсъдимия Марио Метушев, и оставя в сила решение № 187 от 28.06.2022 г.

Бившият футболист извършва убийството на своя най-добър приятел Красимир Колджиев-Дзъмбо в Гоце Делчев през юни 2018 г., като му нанася 97 удара с нож.

Марио Метушев е роден през 1979 г. в Гоце Делчев. Син е на бившия футболист на местния отбор и на "Пирин" (Благоевград) Юли Метушев. В кариерата си е играл, освен за "Пирин" (ГД), също така за "Велбъжд" (Кюстендил), "Ботев" (Пловдив), "Черно море" (Варна), "Черноморец", "Берое", "Янина" (Гърция), "Пирин" (Бл) и ОФК "Бдин" (Видин).

БТА