Американците са дълбоко разделени по партийна линия в своите възгледи за действията на бившия президент Доналд Тръмп при завеждането на най-новите наказателни дела срещу него. Едва 53% от народа на САЩ одобрява решението на Министерството на правосъдието да повдигне обвинения срещу бившия държавен глава заради предполагаемия му опит да остане на власт, след като загуби изборите през 2020 г.

Това става ясно от съвместно проучване на Центъра за изследвания на обществените въпроси и Асошиейтед прес. Според специалистите 85% от демократите подкрепят наказателните обвинения, повдигнати на 2 август от специалния прокурор Джак Смит, в сравнение с 47% от независимите и само 16% от републиканците. Трима на десет американци са против, включително около две трети от републиканците.

Проучването предполага, че безпрецедентните обвинения срещу бившия президент не са изменили фундаментално разделението на електората: мнозинството от американците не одобрява Тръмп, но той остава популярен сред републиканците.

35% от американците одобряват Доналд Тръмп, като 62% са против бизнесмена. Сред консерваторите 7 на 10 подкрепят бившия лидер, а около шестима на всеки десет застават зад кандидатурата му за президент. Анкетата е проведена между 10 и 14 август, преди Тръмп и 18 от неговите съюзници да бъдат обвинени в Джорджия заради усилията им да отменят резултатите от изборите. 

Шоуменът отрича да е извършвал неправомерни действия и настоява, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

"Тръмп очевидно се кандидатира за президент, а управляващата администрация настоява политическият им съперник да бъде арестуван", изтъква пред Асошиейтед прес Кари Арнолд, 56-годишна републиканка от Елдерсбург, Мериленд. "На пръв поглед това е много, много лошо нещо. Това е нещо, което бихте очаквали да видите в страните от Третия свят, които се управляват от диктатори".

Според нея бившият президент не е извършил нарушение, налагащо повдигането на наказателни обвинения.

"Не съм виждала нищо, което да изглежда незаконно. Знам, че хората са казали, че той е вършил незаконни неща, но нищо от това, което казват, няма смисъл".

Американците смятат, че действията на Тръмп след президентските избори през 2020 г. са направили повече, за да застрашат демокрацията, отколкото да я защитят - 54% срещу 19%. Една четвърт от анкетираните посочват, че той не е направил нито едното, нито другото. Републиканците са разделени по темата за въздействието на решенията на Тръмп: 43% подчертават, че той защитава демокрацията, докато 23% казват, че той я заплашва. Около една трета от републиканците са на мнение, че той нито защитава, нито я заплашва

Американците до голяма степен не са съгласни с твърдението на Тръмп, че изборите през 2020 г. са били фалшифицирани. Седем на всеки десет казват, че Байдън е бил законно избран за президент. Но сред републиканците 57% настояват, че изборите са били нелегитимни, в сравнение с 32% от независимите и 2% от демократите.