Генералът от Федералната служба за сигурност Генадий Лопирев, който ръководеше строежа на "Двореца на Путин" в Геленджик, почина на 69-годишна възраст в наказателна колония № 3 в Рязанска област, съобщи Виктор Боборикин, председател на Обществената наблюдателна комисия за региона, пише на уебсайта си на руски език Радио "Свобода".

Той не назова причината за смъртта на Лопирев, но каза, че „няма престъпление“.

Според Федералната служба за изпълнение на наказанията смъртта на Лопирев е свързана със заболяване. Според The ​​​​Moscow Times генералът не се е оплаквал от здравето си и се готвел за условно освобождаване.

През 2017 г. Генадий Лопирев беше осъден на десет години затвор по обвинения в получаване на подкуп от над шест милиона рубли и незаконно притежание на оръжие. Беше съобщено, че по време на обиска у него са открити още милиард рубли.

Лопирев отговаряше за поддържането на сигурността на държавните съоръжения в южната част на страната и наблюдаваше изразходването на средствата, отпуснати за изграждането на резиденция на брега на Черно море в Геленджик. Резиденцията, според разследване на екипа на Алексей Навални, е била предназначена за почивка на президента на Русия.