САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Нидерландия за защита срещу руските нашественици, веднага след приключване на обучението на украинските пилоти, каза вчера американски официален представител, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна активно търси произведените в САЩ изтребители F-16, за да се противопостави по-успешно на руското въздушно превъзходство.

Вашингтон даде официални уверения на Дания и Нидерландия, че Съединените щати ще ускорят одобрението на всички необходими заявки за трансфер от трета страна на F-16 в Украйна, така че Украйна да получи изтребителите, когато пилотите й бъдат обучени.

Дания и Нидерландия, двете страни, водещи в коалицията за обучение на пилотите, наскоро поискаха такива уверения.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изпрати писма до своите колеги в Дания и Нидерландия, в които заявява, че исканията ще бъдат удовлетворени. 

„Пиша, за да изразя пълната подкрепа на Съединените щати както за прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори за ФF16", посочи Блинкън в писма до двамата външни министри, пише в копие, видяно от Ройтерс.

Блинкън изтъква, че остава жизнено важно Украйна да е в състояние да се защитава срещу продължаващата руска агресия и нарушението на суверенитета й.

През май президентът на САЩ Джо Байдън одобри програми за обучение за украински пилоти на F-16, но до момента няма график за доставка на военни самолети в Украйна.

F-16 се произвежда от компанията „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin).

САЩ дадоха съгласието си Нидерландия да достави изтребители Ф-16 на Украйна, потвърди днес нидерландският министър на отбраната, което е голяма придобивка за Киев, предаде Асошиейтед прес.

"Приветствам решението на САЩ да разчистят пътя за доставка на изтребители Ф-16 за Украйна. То ни позволява да продължим обучението на украинските пилоти", заяви нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен в съобщение в Екс (бивш Туитър). "Оставаме в тесен контакт с европейските партньори, за да вземем решение за следващите стъпки", допълни той.

Украйна отдавна иска да получи модерния изтребител Ф-16, който би ѝ дал предимство на бойното поле. Наскоро Киев започна дългоочакваната си контраофанзива срещу силите на Кремъл без въздушно прикритие, поставяйки войските си уязвими от руската авиация и артилерия.

Освен да доставят бойни самолети, съюзниците на Украйна трябва да обучат и нейните пилоти. Нидерландия е част от западна коалиция, включваща още Белгия, Канада, Дания, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Обединеното кралство, които през юли обещаха да обучат украински пилоти да управляват Ф-16.

Нидерланският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви в съобщение в Екс, че разрешението на САЩ Нидерландия да изпрати Ф-16 в Украйна "бележи важен етап" в украинската отбрана. Засега не е ясно кога първите Ф-16 ще бъдат доставени на Украйна, посочва АП, цитирана от БТА.