В Русия беше представен R-Fon, който създателите му наричат ​​"първият смартфон с руска операционна система" и се оценява на 40 000 рубли, пише на рускоезичния си сайт Радио "Свобода". Оказа се, че това е китайски телефон, базиран на операционна система Linux, с пазарна стойност около 17 хиляди рубли. (€1=101,75 рубли; $1=93,65 рубли).

R-Fon ще се произвежда от компанията Rutek на бившия руски министър на комуникациите Леонид Рейман - заводът му в Зеленоград произвежда радиостанции Azart за руската армия, а самият Рейман има зад себе си поредица корупционни скандали.

Владимир Зиков, ръководител на Руската асоциация на професионалните потребители на социални мрежи и месинджъри (APPSIM), беше първият, който публикува снимки на новостта в Teлеграм.

В интервю за РИА Новости Зиков каза, че устройството ще струва до 40 хиляди рубли и ще излезе на пазара през следващата година.

„Ясно е, че някои части няма да се произвеждат в Русия, но никога не е имало такива телефони, произведени в Русия с такава локализация“, каза Зиков, добавяйки, че на телефона ще пише „Произведено в Русия“.

„Новият руски телефон“ обаче лесно се намира в Единния регистър на уведомленията за характеристиките на криптиращите (криптографски) средства и стоките, които ги съдържат, на Евразийската икономическа комисия. Според данните от регистъра се произвежда от Bopel Mobile Technology Co Limited, със седалище в Хонконг.

Интересно е също, че компанията Rutek, както следва от регистъра, е регистрирала уведомлението не в Русия, а в Казахстан - както предполагат анализаторите на Mobiltelefon.ru, това е направено с цел избягване на санкции.

Според Зиков телефонът ще работи с руската операционна система "РОСА Мобайл", но дори нейните разработчици  не крият факта, че тя е базирана на операционната система с отворен код Linux. Очаква се системата да е съвместима с Android приложения.

"R-Fon", както се посочва в съобщението, ще има процесор Media Tek Helio G99, 6.7" дисплей, 50-мегапикселова основна камера, 8 гигабайта RAM и 128 гигабайта постоянна памет, както и 5000 mAh батерия. На руския пазар смартфон с абсолютно същите характеристики и подобен процесор струва почти три пъти по-евтино от R-Fon: например китайското устройство Tecno Pova 5, което се различава от „руския телефон“ само по това, че има по-вместима батерия, може да се купи за 14 470 рубли.

Както The Wall Street Journal писа през 2007 г., Леонид Рейман, който е собственик на компанията Rutek, се появи в разследване на германските правоприлагащи органи. Те разследваха по подозрения за подкуп от Siemens за руски партньори, за да получат изгодни договори. Сред получателите на рушвети беше офшорният фонд на РейманэIPOC. Рейман отрече участие в него.), Фондът притежаваше значителен дял в мобилния оператор Мегафон. Рейман оглавява и борда на директорите на "Связьинвест", който през май 2002 г. подписва договор със Siemens за доставка на оборудване на стойност около 150 милиона долара. Тогава Siemens отрече всякаква връзка с Рейман и отхвърли обвиненията за подкупване на служител.