Съюзът на съдиите в България, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Българските адвокати за права на човека, Българският институт за правни инициативи, Българският хелзинкски комитет и РискМонитор призоваха в открито писмо президента Росен Плевнелиев да не подписва назначението на новоизбрания председател на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Гражданските организации припомнят на Плевнелиев решения на Конституционния съд, според които трябва да има „съгласуваност с президента, чиито съображения при отказ да изпълни първото предложение на Висшия съдебен съвет биха могли да повлияят на този орган за повторното предложение“.

Според шестте организации, проблемите с избора на Лозан Панов са свързани с процедурата на гласуване, с липсата на предварително изготвен профил на кандидата и с предизвестността на победителя. ВСС избра да гласува с електронната система „само ден след обявяване на доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, в който електронната система се критикува за това, че не осигурява по адекватен начин тайната на гласуването“.

Съюзът на съдиите и другите пет неправителствени организации не оспорват правото на ВСС да избере председател на ВКС, но смятат, че това трябва да стане по убедителен начин.

От изявленията на членовете на Висшия съдебен съвет в процеса на изслушване не стана ясно кои са конкретните качества, мотивирали мнозинството да предпочете избрания кандидат. Считаме за особено тревожно, че напълно беше игнорирана съдийската подкрепа за единия кандидат, което е в рязко противоречие с основополагащите принципи, върху които се гради самоуправлението на независимата съдебна власт“.

Писмото повтаря тезата на министъра на правосъдието Христо Иванов, който нарече избора „филм с предизвестен финал“. Сред подписалите организации е и Българският институт за правни инициативи, където Иванов работеше преди да влезе в изпълнителната власт:

Притеснително е също, че изборът приключи по прогнозирания в медиите начин, който не се основаваше на явното превъзходство на качествата на единия кандидат, а беше обвързан с политически интереси.

Недоволните от избора на Панов припомнят, че президентът вече е използвал своите правомощия във връзка с назначаването на нов член на Конституционния съд. Не споменават обаче името на Венета Марковска, която Плевнелиев отказа да назначи в края на 2012 година, след като бе избрана от Народното събрание. Подписалите писмото призовават президента да „проведете публични консултации и вземете отношение по начина на действие на Висшия съдебен съвет, чието предложение предстои да приемете или отхвърлите“.