Световното първенство по футбол за жени е генерирало повече от 570 милиона долара приходи, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино, цитиран от БТА.

Швейцарецът бе категоричен, че деветото издание на шампионата в Австралия и Нова Зеландия е било "най-доброто, най-великото и най-голямото“ и оправда решението да се увеличи наградният фонд и да се разшири формата от 24 на 32 отбора.

Финалът е в неделя, а за първа титла ще спорят Англия и Испания.

"Надигнаха се гласове дали ще струва твърде много? Ние нямаме достатъчно приходи, ще трябва да субсидираме, казваха. И нашето мнение беше, ако трябва да субсидираме, ще субсидираме, защото трябва да го правим", каза Инфантино на Женската футболна конвенция на ФИФА в Австралия.

"Но всъщност това Световно първенство генерира над 570 милиона щатски долара приходи и така ние излязохме на нула. Не загубихме никакви пари и генерирахме втория най-голям приход от всеки спорт, като отстъпва, разбира се, единствено на Световното първенство за мъже", каза още шефът на футбола.

Наградният фонд от 440 милиона долара за Световното за мъже в Катар все още е значително повече от $152 млн. за женския шампионат в Австралия и Нова Зеландия, но и тук има прогрес.

"Казвам на всички жени - просто продължавайте да поддържате инерцията, продължавайте да мечтаете и нека наистина се стремим към пълно равенство между половете. Не само равно заплащане на Световното първенство, което е лозунг, който се появява от време на време. Стремим се към това, но то няма да реши нищо. Защото това е един месец на всеки четири години и това са няколко играчи от хилядите и хиляди играчи", каза Инфантино.

И препоръча на жените да "водят правилните битки", що се отнася до футбола. Инфантино не подмина и критиките на избора на Австралия и Нова Зеландия за домакини на Световното за жени и на разширяването на турнира.

"Спомням си, когато решихме да направим това, имаше обичайните критики, които са все по-малко. Казваха, че няма да работи и нивото е твърде различно. Ще има резултати от 15:0, това ще бъде лошо за женския футбол и неговия имидж и така нататък. Съжалявам, но ФИФА беше права. Както се случва доста често през последните години, ФИФА отново беше права", каза още президентът на ФИФА.