Ще ни отнемат ли автомобила без да сме употребявали наркотици на базата на полеви или кръвен тест? Това вече се случва в последната седмица след влизането на промените в Наказателния кодекс, които предвиждат конфискация на автомобил при заловен шофьор с позитивен тест за употреба на забранени вещества.

Отнемането на колата не е финално - конфискация може да нареди само съдът, но в новия епизод на Z-Каст не обсъждаме юридическата, а биохимичната страна на проблема - с доктора по биохимия и неправителствен експерт по наркотиците Юлиан Караджов.

"Просто ще го обясня - влизат в автосервиз и там виси майтапчийска табелка: "Работим бързо, евтино и качествено, но в никакъв случай и трите заедно". Това се отнася за всичко на света - включително и тестовете.

Публиката е обезпокоена, политиците я лъжат, че ще вземат мерки, без да знаят възможно ли е това и с какво ниво на сигурност могат да работят тези мерки.

След това се разработват полеви тестове - те не само у нас са толкова калпави, навсякъде по света е така. Да речем, 50% от случаите познават, останалите са фалшиво позитивни или фалшиво позитивни. Тестът не само може да ви набеди, че сте вземал наркотици, може и да сте вземал, но да ви пропусне", обяснява той проблема.

Кръвните тестове са по-добри, но и те не са перфектни, уточнява той. А още по-притеснителното е, че и двата вида тестове реагират не на реално наркотично вещество, а на метаболити, които тялото ни произвежда - понякога и заради взимане на най-обикновени лекарства като ибупрофен, кодеин, и др., които нямат никакъв опияняващ ефект.

Такива метаболити, идентични или неразличими от тези, които произвеждаме при поемане на наркотици, се проявяват и при много други лекарства - със и без рецепта, обяснява Караджов. А друг проблем е, че за разлика от алкохола, при наркотиците няма и определен праг - той е колкото е чувствителността на теста или машината, без значение дали човек е под влияние на забранено вещество или не.

"Мога да ви дам и статистиката - миналата година има около 700 души, убити на пътя. Четирима от тях са убити в следствие действията на шофьор, който е дал позитивен тест. Дал позитивен тест не означава, че е бил надрусан", добави той.

Защо в България има само шепа лаборатории, които правят кръвни тестове за наркотици? Ефективна ли е наказателната политика на увеличаване на наказанията? Защо държавата ни следва руските, а не европейските и западните практики за борба с наркотиците?

Отговорът на тези и много други въпроси - гледайте или чуйте в новия, 128-ми епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.