Единайсет западноафрикански държави се споразумяха да предоставят войски за възможна военна намеса за връщане на власт на демократично избрания нигерски президент Мохамед Базум, свален миналия месец с преврат, съобщи говорител на регионалния блок, цитиран от Асошиейтед прес.

„Готови сме да тръгнем по всяко време, щом заповедта бъде дадена“, каза пред журналисти комисарят по въпросите на мира и сигурността на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) Абдел Фатах Муса след двудневно заседание в ганайската столица Акра на началниците на генералните щабове на страните от ЕКОВАС. „Нашите войски са готови да изпълнят дълга си пред региона.“

Единайсетте страни включват на практика всички държави членки на ЕКОВАС без Нигер и още три управлявани от военни страни от блока: Гвинея, Мали и Буркина Фасо. Последните две обявиха, че ще разглеждат всяка намеса в Нигер като обявяване на война срещу тях.

Муса посочи, че ЕКОВАС не се отказва от диалога с водачите на преврата, които вече веднъж пренебрегнаха краен срок, поставен им да върнат на власт Базум, и не показват готовност за преговори за възстановяване на управлението му. Муса добави, че днес делегация на ЕКОВАС може да посети Нигер, за да опита да продължи диалога с хунтата.

Същвременно високопоставен функционер на партията на Базум предупреди в интервю за Асошиейтед прес, че ако плановете на метежниците, които свалиха от власт нигерския президент, се увенчаят с успех, това ще застраши демокрацията и сигурността в региона и целия африкански континент.