Президентът Румен Радев използва отбелязването на годишнина от боевете на старопланинския връх Шипка да обяви инициатива за запазване на националния празник 3 март, който управляващите искат да сменя с 24 май. 

Радев говорѝ в първо лице множествено число, без да каже точнно от името на каква група прави изявлението си. Той я определи като "народно движение". Не ясно дали това е зародиш на бъдещ политически проект.

По конституция държавният глава трябва да бъде надпартиен и да олицетворява единството на нацията. В случая обаче той говорѝ очевидно от името на част от нея, противопоставяйки я на друга, която по думите му се отрича от историята си.  

След „епопеята на забравените“ няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят „епопея на зачеркнатите“, каза Радев в официалното си слово на днешната тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на връх Свети Никола.

„Всяка година изкачваме Шипка, за да отдадем почит към българските опълченци и войните от императорската армия на Царя Освободител, които в августовските жеги на 1877 г. отстояха нашето право да имаме държава. Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук, на върха, милионите граждани на републиката, сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка вярват, че да си европеец означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс“, заяви президентът. 

По думите му е пагубна заблуда, че „да си европеец означава да си задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието“.

„Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи – идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев. Днес тук, пред Паметника на свободата, сме се събрали да заявим, че след „епопеята на забравените“, няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят „епопея на зачеркнатите“, да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как през годините да изхвърлят Вазов от учебниците“, каза още в словото си държавният глава. 

„Днес казваме „стига“. Трети март е червената линия на нашето търпение“, заяви Радев, известен с твърдо проруските си позиции, включително за войната в Украйна. 

„Европейска България има бъдеще, само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението, което търгува с всичко българско за своето оцеляване“, добави той, в словото си, цитирано от БТА.

По думите му страната ни се нуждае от единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите.

„Скъпи сънародници, днес казваме „не“ на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме „не“ на опитите за разграждане на държавността, чрез превземане на институциите за користни, политически и икономически цели. Днес слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде“, заяви президентът. 

Той добави, че страната ни ще е република на свободни и равноправни граждани, които сами решават своето бъдеще. 

„Днес националното самосъзнание и гражданската енергия са призвани да защитят духовния и държавен упадък на България. Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност – разградена“, каза още Румен Радев. 

"Властова булимия"

След това той продължи атаката срещу управляващите на брифинг с журналисти.

Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и е очевидно за всички, че те страдат от "властова булимия", каза Радев.

Явно кабинетът използва всеки свой собствен провал като възможност за заграбване на още власт. Според мен това е настъпление срещу демократичния баланс, заложен в конституцията и закона. Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и е очевидно за всички, че те страдат от властова булимия, коментира пред журналистите Румен Радев. 

На въпрос дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност, президентът отговори:

„С кого – с хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки? Не мисля, че това е от полза за националната сигурност“. 

„Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. А държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи и омерзително съглашателство. В момента отговорността е  напълно размита“, добави президентът. Според него с поведението си властта тласка обществото към хаос.

Държавният глава е на мнение, че се руши демократичният консенсус, който е в основата на мирния ни преход и без който няма европейска перспектива за България. 

Публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медии, призовава се към цензура, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите и за тяхното използване за користни политически и икономически цели. Нещо повече – организира се политическият дебат с агитки и заплахи. Посяга се на Конституцията и на балансите, заложени в нея, коментира още президентът. 

Попитан за коментар относно убийството на Алексей Петров, Румен Радев заяви, че българите очакват отговори каква е ролята на Петров в „стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него, какви високи постове в държавата са му обещавани, от кого и при какви условия“.

"България има нужда от обединяване срещу похищението на демокрацията и европейското на бъдеще. Тук от този паметен връх искам да заявя, че Трети март е каузата, която обединява милиони българи в родината и навсякъде по света. Всички сънародници със съвест, памет и решимост да живеят в свободна, европейска и суверенна България", каза още президентът.

"Искам да кажа, че всички сънародници, които милеят за страната, всички хора с достойнство и демократично мислене ще кажем „не“ на разграждането на държавните и духовни устои на България", допълни държавният глава.

"Аз вярвам, че няма да допуснем съсипването на държавата, в която живеем. Вярвам, че всички ние няма да позволим на безотговорни политици да се упражняват върху паметта, честта и бъдещето на децата и родината", каза Румен Радев.