Острата и конфронтационна реча на президента Румен Радев на връх Шипка днес отприщи серия не по-малко остри реакции от политически партии и обществени фигури.

"Във връзка с днешните изявления на президента Радев от ГЕРБ заявяваме: Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук!", написаха във фейсбук от партията на Бойко Борисов.

За пореден път президентът демонстрира загриженост за запазване на влиянието си в службите вместо загриженост за реалните проблеми на хората. Това се посочва в позиция на "Продължаваме Промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), изпратена до медиите. 

"Явно президентът не вижда неспособността на назначения от него Главен секретар на МВР да се справи с криминалната хроника от последната година. Не, господин президент, сигурността на гражданите е по-важна от Вашите властови амбиции и запазване на пълен контрол над службите за сигурност", посочват от коалицията. 

"Президентът, който има нужда от врагове, за да блесне", написа в профила си във фейсбук депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. "Президентът, който се предполага да обединява, а няма нито една реч, в която да не противопоставя едни българи на други. Президентът, който говори за България, така че да се сещаме за Русия.Президентът, който не се срамува да използва годишнината от Шипченската епопея, за да си разгърне политическата платформа, която - каква изненада! - е платформа на разделението, отново. Същият този президент нарича демократичните процеси “сглобкаджийство”. Какво излиза? Излиза, че да подменяш историята ни с руска пропаганда е демокрация, а да се опиташ да закрепиш държавата не е".

"Румен Радев за пореден път се афишира като политическия Мефистофел на България. В това има и добри страни - свали грима и прикритието си - коментира дипломатът и енергиен експерт Илиан Василев. - Всъщност, не му издържаха нервите, защото външните му кукловоди изискват от него все по-ярки действия и резултати - днес и сега, а той няма власт освен публичното говорене. То пък става все по агресивно и конфронтационно, именно от безсилие. С това, обаче, Румен Решетников олеква, тъй като слиза от небесата на своето президенстско величество и се превръща в редови пеши войник на руската политическа потребност. Лишава се от институционалната си сила - става поредния, макар и високопоставен, политически запалянко, символ на дестабилизацията и разрушението".

"Ако на този не му бъде поискана сметка незабавно, господарите му ще се възползват максимално от неговото отчаяние, че вече два месеца не е на власт- написа в профила си във фейсбук преподавателят по политически науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Огнян Минчев. - Или ставаме държава, или евразийските варвари продължават да ни управляват чрез бесовете на най-примитивните типове, населяващи нашата територия. Трети избор няма".

А Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" се опита да обясни компромисите, направени от партията ѝ със съставянето на сегашното правителство, като изброи рисковете от служебните кабинети на Радев: 

"Иронията на днешния ден:

Ако не съществуваше рискът от поредни безрезултатни избори и Румен Радев да продължи да управлява страната като я отдалечава и излага в Европа, като сключва тайно договори с Боташ за руски газ?, като плаши народа с войни и студени зими, като контролира службите и назначения от него главен секретар на МВР; рискът да сме без бюджет (защото Радев отказа да го внесе през февруари), да не приемем законите по ПВУ (които служебните кабинети не написаха) и да загубим милиони европейско финансиране, може би нямаше да се стигне до тежкото решение да трябва да сглобяваме редовен кабинет с най-големия ни опонент".

Университетският преподавател и съветник на президента Желю Желев Михаил Иванов припомни и предишни подобни прояви на Радев: 

"Юмрукът, Радев, юмрукът! Къде остана юмрукът?

Казаното от генерала днес на Шипка може да има само един отговор: Категорична подкрепа на правителството на Денков-Габриел. Решителна победа над пропутинските партии в България по време на предстоящите местни избори. С Радев и пропутинските партии не може да има никакъв сговор".