148 души са ранени, 15 от тях деца, а 7 са загиналите след вчерашната руска атака на украинския град Чернигов. Една от жертвите е 6-годишно дете. Говорител на ООН определи ракетният удар като "отвратителен", като подчерта, че това е целенасочена атака над цивилното украинско население.

“Отвратително е да атакуваш главния площад на голям град сутрин, когато хората се разхождат, някои на път за църква. Това трябва да спре", коментира хуманитарният координатор на ООН в страната Денис Браун.

Вчера по стар стил в Украйна се празнувае Преображение Господне - повод много черниговци да посетят църквите в историческия център на града си. Руската ракета унищожи покрива на местния драматичен театър.

Френското външно министерство също излезе с изявление:

"Това е още един пример на подлостта и цинизма на Русия. Франция ще продължи да покрепя Украйна толкова дълго, колкото е нужно, и ще продължи да подкрепя украинските и международните съдилища, така че тези престъпления да не останат ненаказани."

И ЮНЕСКО осъди атаката - целият център на града стана част от списъка със световно културно наследство на организацията през май тази година. 

41 от ранените още са в болница, работата по разчистването на центъра на града продължава. Сградите около театъра се проверяват за щети.

Смята се, че повод за атаката е изложение на дронове в театъра.

От началото на войната целенасочени атаки срещу украинското цивилно население са убили между 9300 и 16 500 души. Един от първите подобни ракетни удари бе срещу жилищни сгради именно в Чернигов - през март 2022 г., когато бяха ударени 2 училища и 15 къщи, 47 души загинаха. След тази атака обаче градът дълго време бе оставен на мира, до вчерашния удар.