Калина Сакскобургготска - дъщеря на бившия премиер Симеон Сакскобургготски - е задържана, а автомобилът й е иззет от полицията, съобщи бТВ. Това стана, след като тя катастрофира вчера на паркинг в Боровец.

По случая е образувано досъдебно производство, а малко по-късно днес прокуратурата обяви и обвинението - каране в нетрезво състояние, което предвижда от 1 до 3 години затвор.

Според последните промени в Наказателния кодекс, шофирането на автомобил с над 1,2 промила алкохол в кръвта води до конфискуване на автомобила. Още снощи стана ясно, че полевият тест на Сакскобургготска е показал над този праг - всъщност 1,5 промила, а тя е отказала кръвна проба.

Катастрофата е станала вчера следобед на изхода на паркинг в Боровец - дъщерята на бившия премиер е блъснала бариерата на паркинга.

Според съпруга й Китин Муньос, тя е изпила само "чаша вино", изгубила е кучето си и е била под стрес.

"Това не е пиене на алкохол. Това е нищо. Инцидентът е малък. Превръща се в голям проблем, защото е княгиня Калина", заяви той вчера.

Заедно със Сакскобургготска в колата е била и Величка Петрова, служителка в двореца Царска Бистрица от 20 години. Пред бТВ тя признава, че не знае дали Калина е употребила алкохол, но твърди, че пазачът на паркинга се държал много грубо.

"Господинът афектиран скочи, дръпна вратата на колата така със сила взе ключа на колата. Вероятно при взимане на ключа е наранил княгиня Калина“, заяви тя.

Самият пазач на паркинга пък твърди, че Сакскобургготска за малко не е блъснала човек.