През уикенда БСП проведе семинар в Пловдив. В хотела на местния си лидер Георги Гергов, но това е друга тема. Мероприятието обаче се оказа отправна точка за кампанията на партията за местните избори - роди новите опорни точки, към които ще се придържа соцактивът тази година. И той започна да се придържа.

Тон даде бившият лидер на БСП, но все още лидер на ПЕС Сергей Станишев. Още докато течеше семинара той обяви ГЕРБ за дясна СИРИЗА.

"ГЕРБ се родиха като една своеобразна дясна "Сириза" – с харизматичен лидер, популистко говорене, обещание за 2000 лв. заплата, алтернатива на статуквото. Но днес ГЕРБ е статуквото", заяви Станишев.

Малко след това Станишев реши да вдъхне увереност на социалистите, които на последните избори претърпяха съкрушителна загуба.  

"Посланието, което чуха участниците в семинара, беше много ясно – нито ГЕРБ са толкова силни, колкото изглеждат, нито БСП е толкова слаба, колкото се внушава", Станишев.

ГЕРБ наистина не са чак толкова силни, колкото се опитват да изглеждат, защото трайно загубиха една трета от гласовете, получени на изборите през 2009 г., когато за пръв път спечелиха властта. Но въпреки това ГЕРБ и БСП към момента са като Голиат и Давид.

Станишев даде и други ценни указания: общественото мнение в Европа обективно отива наляво, а в България "промените трябва да стъпят на постиженията ни... Ще предложим нова визия за България".

Логичният въпрос, който веднага възниква, е кои са тези постижения, на които БСП би могла да стъпи. Отговорът на този въпрос с повишена трудност бе даден днес от Антон Кутев и Кристиян Вигенин.

Първият обяви БСП за стожер на демокрацията. 

"Главната заслуга на БСП през последните няколко години е, че успяхме да опазим демокрацията. Може да спекулираме колко лош е Орешарски, колко Станишев, това нека хората да преценяват. Важното, е че демокрацията щеше да бъде много по-малка, ако преди две години не бяхме спрели Бойко Борисов. Той сега ще се опита да си върне същите номера, но вече не може по същия начин, възможностите на ГЕРБ са много по-малки", разпалено обясни Кутев.

Вигенин пък обяви БСП за нещо като икономически локомотив на България.

"Винаги когато БСП управлява, икономиката расте, работните места се увеличават, пенсиите се повишават. БСП има хубави идеи, но не може да ги разкаже по най-добрия начин дори на себе си, какво остава на избирателите. Ние разчитаме, че хората сами ще чуят, не успяваме да покажем постиженията си, не успяваме да покажем къде искаме да стигнем", убеден е Вигенин.

Излиза, че Лукановата и Виденовата зима са нещо като литературни сюжети. А не горчив исторически опит, свързан с управления на БСП.

Черешката на тортата бе Мая Манолова, която тръгна да издирва М.О.Л. - мислещи, образовани, лидери, които да бъдат привлечени на страната на партията. Проблемът е, че да пазаруваш в мол е едно, а да привличаш мислещи, образовани лидери съвсем друго.

Предстои да видим до изборите наесен доколко Станишев, Кутев, Вигенин и Манолова ще се превърнат в магнит за М.О.Л. Защото, противно на мнението на социалистите, за 25 години България е видяла твърде малко густо от тях.