Изпълнителният директор на Националния фонд "Култура" Сава Драгунчев е бил в конфликт на интереси в два случая през миналата година. Това е заключението на приключила проверка в Министерството на културата. Със заповед на министъра на културата Кръстю Кръстев от 27 юли 2023 г. Драгунчев е глобен с 2000 лв. по ЗПКОНПИ.

Един от казусите е свързан с Международния куклен фестивал "Златният делфин" във Варна. Докато все още е артист в Народния театър "Иван Вазов" Драгунчев получава покана на 23 юни 2022 г. да бъде председател на журито на VIII-то издание на фестивала в периода 1-7 октомври 2022 г. Това се случва почти месец преди той да заеме длъжността "изпълнителен директор на Национален фонд "Култура" на 18 юли 2022 г.  На 22 юли той, вече в качеството си на директор, подписва договор за финансиране със Сдружение с нестопанска цел "Златния делфин" по програма "Мобилност". Драгунчев председателства журито на фестивала, за което взема хонорар от 2000 лв., по-точно 1880 лв. след данъците, изплатен на 6 октомври, се посочва в мотивите към заповедта на министъра на културата Кръстю Кръстев.

Вторият казус е за участието на Драгунчев в лично качество като актьор и преводач срещу възнаграждение в одобрения от Фонда проект "Декалог на тревогата" с кандидат за финансиране "Театрална работилница "Сфумато" по проведена през 2022 г. "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти".

Кандидатът е поискал финансиране от Фонда в размер на 61 320 лв. при самоучастие от 15 330 лв. На 26 юли м. г. между "Сфумато" и НФ "Култура" е сключен договор за изплащане на финансова подкрепа. На 1 ноември между театралната работилница и Сава Драгунчев има също сключен договор за изпълнител като той трябва да извърши консекутивен превод на български език от различни езици по време на репетиционен процес срещу възнаграждание от 2500 лв. за 20 дни, да получи хонорар за репетиции - по 70 лв. на ден, или 1400 лв. общо, както и хонорар за четири представления по 400 лв., или 1600 лв. Общо договорената сума е 5500 лв. Посоченият срок на договора е 28 ноември - 20 декември 2022 г. След удържаните данъци Драгунчев е взел 5170 лв.

Всичко това се случва след като той вече е директор на Фонда и след като Фондът подписва договор за подпомагане на "Сфумато". В писмо до УС на НФ "Култура" от август м. г. директорката на "Сфумато" проф. Маргарита Младенова уточнява, че договорката за участие на Драгунчев в проекта е от 2021 г., както и че възнагражденията му ще бъдат изплатени от частта, която е собствено финансиране. 

Във възраженията си Сава Драгунчев реагира, че няма конфликт на интереси - ставало дума за ангажименти, поети преди да бъде назначен за директор на НФ "Култура". Участието му и в двата проекта било в качеството му на актьор, режисьор и преводач. Комисията обаче не приема тези доводи.

Проверката е извършена по анонимен сигнал, постъпил в администрацията на МС.