Една от партиите в управлението - "Зелено движение", част от обединението "Демократична България" - е била превзета от фиктивни членове, с чиято помощ и в добавка с множество съмнителни или невалидни пълномощни, малка група партийци е повлияла на изборите за ръководство на партията.

Това сочи вътрешен партиен доклад, изготвен от създадена в края на 2022 г. специална Анкетна комисия, с който се сдоби Клуб Z и чиято автентичност бе потвърдена от партийци. В 34 страници документът описва детайлно различни "нарушения и лоши практики" в 7 различни местни организации - масова размяна на пълномощни за гласуване в Националния съвет на партията и множество организации без реална политическа дейност.

Масовото взаимно упълномощаване на хора от различни местни организации реално позволява на много по-малко делегати да държат много повече гласове, а съответно и да изберат ръководството на партията.

Докладът завършва с препоръка тези организации да бъдат заличени, общо 27 членове на партията да бъдат изключени от нея, още 7 - да бъдат наказани.

Тази вечер Националния съвет на партията ще обсъжда за втори път и вероятно ще гласува по доклада и неговите препоръки, потвърдиха за Клуб Z от пресцентъра на партията.

Особено интересно е, че голяма част от "лошите практики" са свързани със съпредседателя на партията Владислав Панев, който обаче не е предложен за наказание.

Клуб Z потърси г-н Панев многократно днес, но телефонът му е изключен, оставаме в готовност да му дадем думата.

Чатът на Никола Йорданов и създаването на Анкетната комисия

През декември м.г. по време на Национален съвет на "Зелено движение" изтича информация, че Никола Йорданов - тогава член на НС - е създал специален чат, в който "отправя насоки за гласуване за ръководни органи" на партията. В него са председатели и делегати от 8 местни организации на партията, най-много от структурата "Слатина".

Във въпросния чат Йорданов на практика нарежда за кого да се гласува - не само за членове на Изпълнителния, Контролния и Националния съвет на партията, но и за съпредседател.

"Влади, казах им, че Влади държи да е Доби", пише Йорданов в чата, цитиран в доклада.

"Влади" по всяка вероятност е Владислав Панев, а Доби - Добромира Костова, двамата настоящи съпредседатели на ЗД.

Йорданов не само е давал насоки за гласуване, а ѝ е отправял предупреждения към партиец, който не го е послушал:

"Видя ли сега как не те избрахме? Ето такова нещо ще се случи и есента на редовните избори с всички вас, които не направихте това, което се очакваше от вас да направите за назначаването на хората на определените позиции.“

Кой е Никола Йорданов? Според Анкетната комисия той се е опитвал да се сдобие с повече власт в партията и според много от интервюираните партийци е кариерист. Но единствената позиция извън Националния съвет, която заема, е като съветник на Владислав Панев в краткия живот на 48-ото Народно събрание (октомври 2022 - февруари 2023 г.). 

"Подобни амбиции може да са мотив за организиране и манипулиране на вота", се отбелязва в доклада.

По време на въпросния Национален съвет през декември става ясно и че Йорданов е заплащал разходи за нощувка и храна на множество членове от 4 различни местни организации.

Йорданов обаче не може да бъде наказан, тъй като на същия Национален съвет, на който се разкрива чатът, той напуска партията. Вследствие на скандала се създава Анкетната комисия и тя започва своите проверки, които продължават до 10 август т.г.

"Превзетите" местни организации

На базата на членовете участващи в чата на Йорданов, хората, които е разполагал на ръководни постове, и тези, на които е плащал нощувките, Анкетната комисия започва да издирва и разпитва множество членове на свързаните местни организации на партията.

Някои от тях се оказват буквално "превзети" от хора с минало в не една или две други партии. Подобен пример е Димитър Димитров, станал председател на местната организация "Варна Приморски", която е закрита през 2016 г. и създадена отново през 2021 г. от новоприетия член Лъчезар Попов и членове на неговото семейство. През 2022 г. председател става Димитър Димитров, който комисията установява, че е бил кадър на БСП-Варна, а по-късно и на "България без цензура" на Бареков, като последно през 2019 г. е бил застъпник на "Български социалдемократи", а негов съдружник в сдружение е бил кандидат за кмет на партията в Провадия.

Димитров е осъден за укрити данъци на последна инстанция, налице са обвинения, че е участвал в купуване на гласове, а в добавка е собственик чрез подставени лица на два варненски сайта за "разследваща" журналистика - "Проватон" и "Силна Варна", известни с пламенната си защита на бившия главен прокурор Иван Гешев, се казва в доклада.

Самият Лъчезар Попов, предал местната организация на Димитров, го описва като "местен схемаджия" и изтъква, че той искал да стане председател заради интерес към парите от зелени проекти. На Попов пък не му се занимавало с местната организация - освен ако нямало нови варианти да се изкарват пари от проекти, признава той пред разследващата комисия.

Подобна е ситуацията в местната организация в Сандански, където петима от 7-те членове са били кандидати на "Българска социалдемокрация", а двама - застъпници на "Воля" през 2019 г. Преди това пък трима са част от гражданския съвет на партия АБВ. На практика местната организация не осъществява никаква политическа дейност - не участва в изборите и не подкрепя кандидатите на "Зелено движение".

Също толкова бездействени политически са и членовете на местната организация в Симеоновград, създадена в края на 2017 г. по инициатива на самия Владислав Панев. Председателят Асен Иванов пък е "подаден" от Панев от чужбина, разказват местните. Той също е с дълга политическа биография в други партии - "Свободна България" на Кирил Рашков, известен и като Цар Киро, партия "Рома", партия "Щит". Иванов има строителна бригада, в която работят всички членове на организацията в Симеоновград. Според АК той е имал навика да иска пари за храна и транспорт на всички избори, което е довело до оплакване от местната структура на ДБ. Друг кадър на структурата в града - Христо Маруков - дори е станал кандидат-депутат на ДБ за Хасково, без да е член на "Зелено движение".

Единствената дейност, която е осъществявала местната организация, е да участва активно с членове на СИК на избори - за което те са получавали заплащане.

Владислав Панев има ключова роля и за създаването на местната организация в Разград през 2019 г., където председател става Деян Пейчев. Самият Пейчев пък приема в организацията Милена Орешкова. Тя се оказва дългогодишен член на ГЕРБ, председателка на местната група на общинските съветници от партията, изключена от нея през 2016 г. защото защитава позицията на президента на ФК "Лудогорец" Кирил Домусчиев" срещу кмета на ГЕРБ Валентин Василев. След това Орешкова обаче става първо общински съветник от ДБ, а после зам.-кмет на града след печеливша коалиция между ДБ и БСП на местния вот. А като зам.-кмет неин подчинен е именно Деян Пейчев. През 2022 г. в структурата в Разград влиза и местната учителка Мая Бобчева - която работи в училище, на което Орешкова вече е директор след края на мандата ѝ като зам.-кмет, четем още в доклада.

Орешкова е и член на управителния съвет на местното сдружение "Клуб за обществена и гражданска активност" заедно с Джипо Джипов, общински съветник. Баща на Джипов е Никола Николов, бивш депутат от СДС и бивш сътрудник на Панев в 47-ото и 48-ото НС. Фирма на Джипов е дарила на "Зелено движение" около 25 000 лв., потвърждава Панев пред Анкетната комисия.

В структурата в Шумен пък един от членовете е бил водач на листата на партия "Българско лято" на Васил Божков през 2021 г.

Схемата за фалшиви пълномощни

Но не членовете с богато партийно минало и такива без реално членство са най-големият проблем, а създадената схема за фалшиви или съмнителни пълномощни, установена от Анкетната комисия. С този механизъм в партията десетки членове, голяма част от тях фиктивни или просто членуващи от собствен интерес, получават допълнително право на глас в Националния съвет на партията, а съответно и възможност да влияят върху избора на ръководството ѝ.

Подобни размени на пълномощия се наблюдават във всички споменати местни организации, но и в други. Често упълномощаващият въобще не познава упълномощения. Понякога се доверява на друг партиец, какъвто е случаят с Дарина Кахраманова от организацията "Изгрев", дала пълномощно на Милена Орешкова - по прекоръка на Владислав Панев.

"Владислав ми я препоръча като човек, на който има доверие и аз съм се съобразила с тази препоръка… Аз не можех да отида и Владислав ми предложи тази опция - да упълномощя някого и аз се съгласих, след което попитах дали може да ме насочи и той ме насочи към нея", обяснява Кахраманова пред разследващата комисия.

Идентична е ситуацията с Варужан Апелян от структурата в Брюксел - той не е можел да присъства на Национален съвет през 2022 г. Панев му се обажда и предлага да му плати пътните разноски, Апелян отказва заради ангажименти, след което Панев го пита дали може да упълномощи някого.

"Варужан му казал, че може да упълномощи, когото прецени, като Анкетната комисия установи, че членският внос на Варужан е заплатен от Владислав Панев. Следователно е налице съмнение, че това пълномощно е изготвено от Владислав Панев и Анкетната комисия го приема за невалидно", пише в доклада.

След публикуването на материала г-н Апелян се свърза с Клуб Z и заяви:

"Такова нещо не съм казал. А членския внос от години си го плащам кеш - през хора, които са в България, и пред свидетели заради таксите на банките", отбеляза той. - Аз не съм престъпник. 12 години съм бил лоялен на партията и никога не съм получил постове, дори обратно... заради партията си разбих кариерата, докато хората си пълниха CV-тата. Нека да правят експертиза, очни ставки, ако искат. Пълномощното изразява моята воля."

В доклада се посочват още десетки примери за подобни пълномощни, при някои от тях намесата на Панев е налице, при повечето - не. Голяма част от членовете, при опит да бъдат разпитани от комисията, пращат молба за напускане на партията.

В крайна сметка Анкетната комисия прави и редица предложения за промени в устава на партията - да се води изряден списък с членовете, новите да се приемат с писмена препоръка и след проверка, да заявяват ако са участвали в други партии, да се премахне напълно или поне за членовете на различни местни организации упълномощаването на делегати.

Борислав Сандов: Надявам се да се задейства имунната система на партията

Бившият председател на "Зелено движение" Борислав Сандов бе единственият от по-известните членове на партията, който бе с включен телефон и говори пред Клуб Z. То потвърди автентичността на доклада и отбеляза, че се надява съдържанието му да не доведе до някакво сътресение на политическата ситуация в страната.

Сандов поясни, че тази вечер има насрочен Национален съвет на партията, на който докладът ще бъде обсъждан и вероятно гласуван. Попитан защо съпредседателят на партията Владислав Панев изглежда да е главен герой в нарушенията, а не е предложен за наказание, или изключване от Анкетната комисия, той отбеляза:

"Довечера ще обсъдим и това, наистина буди съмнение и поражда допълнителни въпроси. Аз и доста мои колеги сме леко и в изолация, което личи и по други събития в последните месеци. Надявам се да се задейства имунната система на партията, което се изрази и в създаването на тази Анкетна комисия."

Той поясни, че по време на неговото председателстване в "Зелено движение" се е водил регистър на членовете, както изисква и Законът за политическите партии.

"В последната година и половина този процес, не знам дали умишлено или не, беше изпуснат. Установява се, че има хора, които са дошли на добрата дума на тяхната местна организация, че са членове, в последствие това не е доказано."

Сандов призна, че никой не оспорва акуратността на доклада, но има различни мнения в партията дали предложенията на Анкетната комисия да бъдат приети или не.

"Довечера ще бъде взето това решение. В последната една година, заради изолацията, в която се намираме аз и мои колеги, поддържаме контакти с прирородозащитната общност и те също са за доклада, но дали това ще доведе до приемането му - не знам", отбеляза той.

Пълният доклад на Анкетната комисия: