Продължилият 10 месеца процес срещу 33-годишната медицинска сестра от неонатологично отделение Луси Летби приключи вече с доживотна присъда без право на замяна. Тя беше призната за виновна за убийството на седем бебета и опит за убийство на още шест. Летби, определена като най-ужасната убийца на деца в съвременната британска история, никога няма да бъде освободена от затвора и така стана четвъртата жена във Великобритания с подобна присъда.

Престъпленията на Летби бяха описани като "садистични", "жестоки", "премислени". Те са разкрити след едно от най-дългите и сложни разследвания в последно време в Обединеното кралство, пише "Гардиън". А обемът от доказателствени материали по делото е огромен.

Престъпленията на Луси Летби започват поне преди осем години в  болница "Countess of Chester" ("Графинята на Честър") в Северна Англия. Тя инжектира фатално количество въздух във вените на преждевременно родено бебе, което иначе е в добро здравословно състояние. След като е поверено на Летби, която тогава е нощна смяна, състоянието на новороденото бързо се влошава и то умира 90 минути след началото на нейното дежурство. Летби повтаря тези действия като убива или се опитва да убие множество бебета. По време на процеса се изнасят факти, че тя е умъртвявала новородените като им е давала насилствено мляко - на едно бебе, други две е отровила с инсулин.

Това не е краят на историята - полицията подозира, че може да има още бебета, на които тя е посегнала, в други две болници в северозападните части на страната и техните семейства чакат отговори.

Въпреки присъдата остават множество тежки въпроси - основно за бездействието на болничното ръководство.

Как тази млада медицинска сестра, която е описвана като безлична, незабележима, дори приятна, стига до такива ужасни престъпления? И какво, ако въобще нещо, е направено, за да бъде спряна тя навреме?

Медицинската сестра е арестувана през 2018 г., три години след като е било извършено първото убийство на новородено. Две години са нужни на полицията да обвини Летби поради сложността на случая и тя остава под арест до ноември 2020 г., докато чака началото на процеса. Дори и тогава агонията на семействата на жертвите продължава със серия от отлагания на заседанията по делото.

Един от особено критичните момент в процеса е, когато медицинската сестра решава сама да свидетелства. Дотогава тя винаги твърди, че е невинна. Докато въпросите задава нейният адвокат, тя е невероятно убедителна и красноречиво описва какво отражение е имал процесът върху нейния живот. Но когато започва кръстосаният разпит, всичко това изчезва. Тя става студена и започва да дава едносрични отговори, основно с "да" или "не", гледа втренчено в една точка над главата на прокурора, говори с монотонен глас.

Съдебните заседатели решават повече от 110 часа. В един момент изглежда, че ще се стигне до патова ситуация, но накрая те я признават за виновна. Съвместно изявление от семействата на жертвите гласи, че присъдата е горчиво-сладка.

Мотивът - загадка

Какво е обяснението за тази поредица от садистични действия срещу най-беззащитните.

Въпреки години на разследвания и процес, който продължава 10 месеца, все така няма ясно обяснение какви са мотивите за тези чудовищни убийства. В детството на медицинската сестра няма никакви свидетелства за травма или насилие. Напротив, и по време на процеса тя получава подкрепа от родителите си. Сред някои от хипотезите за поведението ѝ е и тази, че Лети е била увлечена по женен лекар. с когото е имала връзка. Характерът на техните отношения е важен, тъй като лекарят, чието име не може да бъде посочено заради разпореждане на съда, е отговарял за бебетата, чието състояние се е влошавало. Според обвинението това е бил нейният начин да привлече вниманието му към себе си.

Сред другите хипотези за отвратителните ѝ действия са, че ѝ е харесвало да си играе на Господ, че е била отегчена или че е изпитвала удоволствие да наблюдава мъката на хората, загубили бебето си (в някои случаи и бебетата си). 

Престъпната небрежност на болницата

Един от големите въпроси е за отговорността на болницата. Ръководството ѝ е обвинявано, че е отказало да предприеме някакви стъпки въпреки поредицата от сигнали, подавани от старши лекари в неонаталогичното отделение през годината, в която Летби е вредила - в седем от случаите необратимо, на новородени бебета.

Пред "Гардиън" д-р Стивън Бриъри, консултант педиатър, който е първият човек, който забелязва връзката на Луси Летби с необяснимите и необичайни смъртни случаи при бебетата (новоредените умират винаги на нейни дежурства) и сигнализира рководството на лечебното заведение, обяснява, че болничните власти въобще не реагират, когато той и други лекари споделят притесненията си. Те даже са принудени да се извиняват на медицинската сестра, че я подозират.

Летби не е отстранена от работа чак до юли 2016 г., година, след като за първи път лекар започва да я подозира, че има пръст в смъртта на бебе и споделя притесненията си с болничното ръководство. Според Бриъри то е проявило нехайство. Семействата на жертвите казват, че се чувстват предадени. Ключовият медицински експерт на обвинението смята, че тези, които не са реагирали адекватно също трябва да бъдат разследвани от полицията за непредумишлено убийство.

Какво следва

Правителството започна независима проверка за обстоятелствата около убийствата, извършени от Летби.