Изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Франс Тизерманс подаде днес оставка от поста си, съобщиха от ЕК.

Това стана след номинирането му за водещ кандидат на коалицията между левицата и „зелените“ на парламентарните избори в родната му Нидерландия през ноември.

Молбата за оттеглянето на Тимерманс е приета от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с незабавен ефект. Временно изпълнителен зам.-председател на ЕК, отговарящ за Зеления пакт, ще бъде словашкият комисар Марош Шефчович. Той ще отговаря и за политиката на дейност в сферата на климатичните промени. Това ще бъде в сила до назначаването на нов еврокомисар от Нидерландия.

Франс Тимерманс е член на втора поред Европейска комисия. През 2014-2019 г. той бе неин първи зам.-председател, отговарящ за върховенството на закона. Тогава начело на ЕК бе Жан-Клод Юнкер.

През 2019 г. Тимверманс бе водещ кандидат на европейските социалисти за председател на Комисията. След като европейските избори бяха спечелени от Европейската народна партия (ЕНП) и новата Комисия бе оглавена от Урсула фон дер Лайен, на Тимерманс бяха поверени Зеленият пакт и борбата с климатичните промени. Той стана и един от тримата изпълнителни зам.-председателя на ЕК. Във втория си мандат нидерландецът координира дейността за постигане на климатична неутралност на Европа до 2050 г.

Преди три месеца – на 15 май, оставка от ЕК подаде и българският еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за иновациите, изследванията, образованието, науката и младежта. Тя бе номинирана от ГЕРБ за премиер на България и трябва да встъпи в тази длъжност на договорение с ППДБ ротационен принцип през март 2024 г. В момента Габриел е вицепремиер и външен министър. През септември номинираната за неин наследник Илиана Иванова трябва да бъде изслушана пред ресорните комисии в Европейския парламент, а след това и одобрена от евродепутатите.