Тото Кутуньо, един от най-известните италиански певци, е починал днес в 17 ч българско време в Милано, съобщиха световните медии.

Легендарният певец навърши 80 години миналия месец. По думите на неговия мениджър Данило Манкузо Кутуньо е страдал от заболяване дълго време, но то се е влошило в последните месеци.

Кутуньо започва своята музикална кариера не като естраден певец, а като барабанист. Скоро обаче започва да пише музика и става част от италианската диско банда "Албатрос", с която участва за пръв път в музикалния фестивал "Сан Ремо" през 1976 г., на който печелят трето място. След още един хит бандата се разпада и той започва самостоятелна кариера.

През 70-те Кутуньо пише музика за изпълнители като Далида, Адриано Челентано и Доменико Модуньо. През 1983 г. излиза легендарната му песен и едноименен албум - "L'Italiano", с която е може би най-известен. Тя става популярна в целия свят - и на Запад, и в Източния блок, преведена е на много езици и се счита за символ на италианската култура и идентичност.

През 1980 г. Кутуньо отново се завръща на фестивала "Сан Ремо" и този път взима първото място - с песента "Solo noi". После участва в него още 12 пъти, но винаги остава втори, трети или пети, което през годините се превръща в шега, която той приема с чувство за хумор.

През 1990 г. печели конкурса "Евровизия" с песента "Insieme: 1992", която празнува Евросъюза и европейската интеграция. Тогава е и най-възрастният победител на конкурса на 46 години.

През следващите десетилетия Кутуньо продължава да пише и да пее, като последният му концерт беше само преди година в Цюрих.

Ето няколко от хитовете му: