Генерал Сергей Суровикин, спряган за съюзник на изпратения в изгнание началник на "Вагнер" Евгений Пригожин, е премахнат от ръководната си позиция в руската армия и поставен под домашен арест. Това твърдят руските военни блогъри и медии.

Блогът VChK-OGPU, считан за близък до руските силови структури, съобщи късно в неделя, че Суровикин в момента е "под вид домашен арест", като не може да напуска апартамента си, но му е разрешено да получава посетители, включително няколко от неговите подчинени.

Суровикин, известен като "Генерал Армагедон" заради агресивните си военни стратегии в Чечения и Сирия, не е виждан публично от марша на "Вагнер" към Москва през юни, след като се разпространиха доклади, че е знаел за планирания метеж на Пригожин.

"Няма официално разследване, но Суровикин прекара дълго време в неведение, отговаряйки на неприятни въпроси", съобщи VChK-OGPU, добавяйки, че генералът е съветван да кротува, за да бъде "забравен".

Окончателната съдба на генерала ще се реши от един човек - Владимир Путин. Любопитно е, че все още няма публично изявление на Кремъл за Суровикин, нито информация дали е знаел предварително за метежа на "Вагнер".