Един дрон се е разбил в строяща се сграда в бизнес района на Москва, а други два са свалени от руската противовъздушна отбрана близо до столицата. Няма пострадали хора при атаката тази нощ, предаде ТАСС, като се позова на Министерството на отбраната на Русия.

То съобщава, че безпилотните летателни апарати са били украински. До момента няма реакция от страна на Украйна, която по принцип не коментира подобни нападения.

Руското Министерство на отбраната съобщи в изявление, че сигналът на първия дрон е бил заглушен със средства за радиоелектронна борба. В резултат безпилотният летатален апарат е паднал върху строяща се сграда в Москва-Сити.

Въпросното здание е понесло незначителни щети. В две съседни пететажни сгради са били счупени няколко прозореца, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин.

Два дрона са били свалени в Можайски и Химкински район в Московска област, съответно югозападно и северозападно от руската столица, съобщи още министерството на отбраната.

Първоначално Собянин каза, че един безпилотен летателен апарат се е разбил в строяща се сграда в бизнес района на Москва, а друг е бил свален от руската противовъздушна отбрана близо до столицата.

Всички четири летища на Москва временно спряха работа, но вече отново функционират, съобщи представител на властите. Най-малко един полет (от Сочи за Москва) е бил пренасочен към Нижни Новгород.

Трима души са загинали при удар на украински дрон по село Лави в Белгородска област, предадоха отделно ТАСС и Франс прес, като цитират информация, публикувана в Телеграм канала на губернатора на областта Вячеслав Гладков.

"В резултат на повторния обстрел на територията на санаториума в село Лави във Валуйски окръг са загинали трима мирни жители. Украинските въоръжени сили хвърлиха от безпилотен летателен апарат взривно устройство, докато хората са се намирали на улицата. Двама мъже са загинали на място от получените рани. За живота на един пострадал лекарите се бориха до последно, но получените травми бяха несъвместими с жизнената дейност", съобщи Гладков.

По-рано беше съобщено, че дрон е хвърлил две бомби на територията на санаториума в село Лави. В резултат е била повредена фасадата на сградата и разбити четири прозореца.

В Русия вече почти всеки ден има атаки с дронове, отбелязва Франс прес. Москва често бива вземана под прицел.

Вчера руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила четири украински дрона близо до столицата и в Брянска област, която граничи с Украйна, напомня БТА.

Въздушно разузнаване над Крим вдиго по тревога руски изтребители

Руски изтребители излетяха и принудиха два безпилотни разузнавателни самолета да променят курса си в района на Крим, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия.

То съобщи, че по този начин вчера е бил предотвратен опит за нарушаване на "държавната граница на страната".

Руските въоръжени сили са засекли два безпилотни самолета - "Рийпър" (MQ-9 Reaper) и "Байрактар" (TB2 Bayraktar) - които извършвали "въздушно разузнаване в района на Крим". В оттовор те вдигнали във въздуха два изтребителя, които принудили чуждестранните летателни апарати да променят посоката на полета и да напуснат зоната, където са извършвали разузнавателна дейност.

Руското министерство на отбраната не каза на кои държави може да принадлежат двата безпилотни самолета.

Говори Вашингтон

Същевременно от Държавния департамент заявиха, че Съединените щати не насърчават украински нападения на международно признатата територия на Русия. 

От Украйна зависи да реши как да се защитава от руската инвазия, която започна през февруари миналата година, каза говорител на Държавния департамент, цитиран от БНР. Той добави, че Русия би могла да сложи край на войната по всяко време, като се изтегли от Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на европейските партньори за военната подкрепа и помощта за възстановяване на страната му. Дания и Нидерландия обещаха да предоставят на Украйна изтребители Ф-16, за които тя отдавна настоява.

През последните дни Зеленски посети тези страни, както и Швеция и Гърция, където разговаря с няколко държавни и правителствени ръководители от Балканския регион, включително с българския премиер Николай Денков

Руско нападение над Херсон

Руските сили атакуваха Херсон сутринта на 23 август, съобщи в Telegram ръководителят на областната администрация Александър Прокудин.

"Руската армия нанесе въздушни удари по Херсон. Около 4:00 сутринта руски военнослужещи хвърлиха две управляеми авиационни бомби върху детска градина и жилищни сгради", пише Прокудин.

По думите му в резултат на нападението е възникнал пожар, който бързо е ликвидиран от огнеборците.

Шестима души са ранени. 22-годишен мъж е откаран в лечебно заведение, лекарите са оказали помощ на други пострадали на място.

Освен това през изтеклата нощ Русия е пуснала общо 20 ирански дрона камикадзе "Шахед" срещу Одеска и Запорожка област, 11 от които украинската ПВО е унищожила, съобщи украинската информационна агенция УНИАН, цитирайки военновъздушните сили на страната.

Един от дроновете обаче е улучил зърнохранилище в Подунавие, Одеска област и е предизвикал пожар там, предаде още УНИАН.