Министърът на здравеопазването проф. Хинко Хинков преведе "неоспорим" аргумент, с който обори информациите за замърсяване по Черноморието. Според актуално изследване на "Активни потребители" и учени от Софийския университет има високо замърсяване на водите някъде над 40 пъти от допустимите стойности за ешерихия коли. Пробите са вземани основно от южното Черноморие.

"Няма бум на чревни заболявания по българското Черноморие", каза днес Хинков по Нова тв.

Според него темата се преекспонирала.

„Ако си спомняте, със замърсяването от „Нова Каховка” беше нещо подобно. Морската вода унищожава микроорганизмите. Самопочистващото се свойство на морето е много ценно.

Преди 10 години се направиха много инвестиции за заустване на фекални води. Морето се изчисти”, каза още здравният министър.

Хинков потвърди, че е договорено да има вземане съвместно на проби от РЗИ и "Активни потребители" по "стандартите на РЗИ и които от десетилетие спазва". Според министъра е много важно как се взема пробата - "дали в бурно време, дали в места, където има концентрация на ешерихия коли и т. н". "Но основният критерий е нивото на чревни заболявания, няма бум на разстройства и въобще на чревни вируси по българските плажове. Проблемът излишно се преекспонира", добави той.

Е-рецептата ще спре масовата употреба на антибиотици от лаици

С въвеждането на електронна рецепта ще престане това масово употребяване на антибиотици с нужда и без нужда от лаици.

Така Хинков коментира проекта за промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, който предвижда антибиотиците да се изписват само на електронни рецепти от 1 октомври. 

„Ефектът очаквам да е наистина сериозен, защото ние все още нямаме програма за борба с антибиотичната резистентност, антимикробната резистентност. Това е много голям проблем, това е европейски проблем“, посочи министърът.

Хинков обясни, че всички аптеки ще бъдат задължени да се вържат към системата за електронни рецепти.

„Идеята на Национална информационна здравна система е основана на пациентското досие. Там ще се събира цялата информация за един конкретен човек и това ще се съхранява в облака. Така че най-сетне ще се преодолеят всички тези различия и хаотично предписване на лекарства, самолечение и прочие“, каза още министърът. 

Проектът за промени в наредбата е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане до 1 септември. Той предвижда лекарствата за диабет и антибиотиците да се изписват само на електронни рецепти.

Министърът коментира и темата за поредните протести на синдикат "Защита" за заплатите на шофьорите на линейки.

„Правим всичко възможно да увеличим заплатите на целия персонал, техните искания са такива, че в крайна сметка, ако ги приемем, заплатите на медицинските сестри ще се изравнят с тези на шофьорите.

Говорим за едно увеличение, което идва благодарение на добри разчети във финансовото министерство и изведнъж започват протести. Това е странно”, поясни здравният министър.

Той отново повтори тезата си, че в спешната помощ трява да действат парамедици, заедно с пожарникари и полицаи. И че трудът на лекарите там се използвал неправилно.