Руският филм "Свидетел", който описва нахлуването в Украйна от гледна точка на руската пропаганда, събра по-малко от 7 милиона рубли през първите четири дни от излизането си при бюджет от 200 милиона рубли. Според Единната автоматизирана информационна система (UAIS) през това време само 19 900 зрители са гледали скъпата продукция. Това съобщава Moscow Times.

Средно на прожекция в киносалоните е имало по четирима зрители. За устойчиво разпространение трябват средно поне по 17-20 зрители, отчита медията. 

„Свидетелят“ разказва за цигулар от Белгия, който се озовава в Киев през февруари 2022 г.

„Събитията от специалната военна операция отвеждат музиканта в украинското село Семидвери, където става свидетел на нечовешки престъпления и кървави провокации“, се казва в резюмето на филма на сайта на Central Partnership.

Войната във филма е описана от гледна точка на официалната руска пропаганда: украинските военни са показани като убийци и садисти, гражданите на западните страни са безразлични наблюдатели, а авторите директно прехвърлят отговорността на Киев за убийството на цивилни в Буча, обстрела на жп гарата в Краматорск и унищожаването на родилния дом в Мариупол.

Пропагандният филм, чието първоначално заглавие е "Музикант", е направен с подкрепатало както от Министерството на културата, така и от Министерството на отбраната на Русия. След бунта на наемниците от ЧВК "Вагнер", които неофициално са наричани "музиканти", обаче се наложило заглавието да бъде сменено. "Свидетелят" е първият руски пропаганден филм за нападението в Украйна, създаден без участието на Евгений Пригожин. Преди това с негова подкрепа бяха заснети "Слънце" и "Най-доброто в ада".

Бюлетинът на филмовия дистрибутор отбелязва, че предварителните продажби на  "Свидетелят" изглеждат обещаващи. Дори потенциалният обхват на публиката на трейлъра на филма била над 800 000 души. Премиерата обаче събира само 1 387 577 рубли. Френската анимация „Калинката и Черния котарак“, тръгнала по екраните по същото време, е събрала повече от 38 милиона рубли в деня на премиерата си.

Подкрепата за филма на известните пропагандисти на Кремъл и опитите им да примамят провоенно настроена публика също не помогна. Владимир Соловьов обещаваше в своя Телеграм канал, че в "Свидетел" могат да се видят „неонацистки“ трофеи. Той твърдеше, че при стрелбата са използвани „истински бронирани машини на въоръжените сили на Украйна и чуждестранни оръжия (Javelin, NLAW и Stinger, дарени от западни спонсори), както и неонацистки реликви и символи, заловени от въоръжените сили на Руската федерация.