Руската частна военна компания "Вагнер" като структура вече не участва във военните действия в Украйна, каза говорителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на страната Андрей Юсов, цитиран от новинарския сайт "Гордон".

"Ако говорим за присъствието на вагнеровци в Украйна, тогава структурно терористичната организация ЧВК "Вагнер" днес не воюва в Украйна.

И в близко бъдеще не се планира да бъде въвличана в пълномащабната война на Русия срещу Украйна",  каза той.

Говорителят добави, че украинското разузнаване следи тази ситуация. По думите му срещу Украйна воюват "отделни терористи с боен опит", в това число и вагнеровци, но това няма системен характер.

На 23-24 юни Евгений Пригожин, основателят на Частната военна компания "Вагнер", организира бунт в Русия. Беларуският президент Александър Лукашенко каза, че е преговарял с Пригожин и го е убедил да спре похода на вагнеровците към Москва. Кремъл съобщи, че като резултат от преговорите Пригожин "ще замине за Беларус".

Руският президент Владимир Путин излезе с обръщение, в което призова вагнеровците да сключат договор с руското Министерство на отбраната или да напуснат въоръжените формирования. Който иска, може да отиде и в Беларус, каза той.

Според ръководителя на ГУР Кирил Буданов в Беларус ще бъде създаден "хъб, предназначен за логистични цели" и вербовъчен център за вагнеровците. В бъдеще, смята той, наемниците ще се съсредоточат върху операции в чужбина, предимно в Африка.

От своя страна Министерството на отбраната на Беларус заяви, че вагнеровците ще обучават местни военни. Такова обучение вече е в ход.