СИМОНА РУСЕВА

Иран за пореден път стъписа света. Обявен е конкурс за най-добра карикатура, осмиваща Холокоста, съобщават местните медии.

Това бил достоен отговор на публикации на карикатури на пророка Мохамед във френския сатиричен седмичник “Шарли ебдо”.

Аятоласите дори не се сквернят да посочат и конкретното събитие – атентата на 7 януари в редакцията на “Шарли ебдо”. Те не можели да приемат, че седмица по-късно изданието отново публикува и то на първа страница разплакан Мохамед.

“Нашата инициатива е израз на протест срещу тази първа страница на “Шарли ебдо”, цитиран е официалният организатор на конкурса Масуд Шояей-Абатабаи. За аятолах Насер Макарем Ширази въпросната първа страница била дори “обявяване на война срещу всички мюсюлмани по света”.

Наградата за “най-добрата антиюдейска карикатура” е 12 000 долара. Спечелилите второ и трето място ще бъдат зарадвани съответно с 8000 и 5000 долара.

Условието за участие: да се намери сатиричната страна на изтреблението на 6 милиона евреи по времето на нацизма. Което ще рече да се опровергае Холокоста или поне да се преоцени, като се постави в по-лоша светлина.

За да има време творците да намерят най-доброто си хрумване, оценяването на карикатурите ще започне през април. Те ще бъдат изложени в центъра на Техеран. Това ще стане първо в Палестинския музей за съвременно изкуство, а след това и на различни публични места в кварталите на иранската столица.

Това не е първият подобен случай в Иран. През 2006 г. влиятелният в. “Хамшахири” призова да се изработят карикатури, осмиващи Холокоста. Само така мюсюлманите можели да си отмъстят за публикуваните същата години карикатури на Мохамед в датски вестник.

Тогавашният ирански президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че никога не е имало Холокост, той бил измислен от евреите. Тогава той се закани Иран да се сдобие с атомна бомба и да заличи Израел от лицето на земята.