Малко парадоксално, държавна структура - при това важна част от системата за национална сигурност, изцяло бюджетирана, е задлъжняла с 2,3 млн. лв. за такса „Смет“.

Става въпрос за Националната служба за охрана, която би трябвало да е пример – не само за безупречно шофиране, а и за всякакви други безупречни неща.

Данните изнесоха пред нас запознати, които поради понятни причини отказват да бъдат посочвани поименно (виж по-надолу за кадровите политики на ръководството, б.а.).

Задълженията – общо главница и лихви са се натрупали през последните около 3 години и накрая се наложило община „Лозенец“ да пише заплашителни писма на НСО (става въпрос за старата база на бившата УБО на бул. „Н. Вапцаров“).

Според наши източници в последно време с много икономии ген. Емил Тонев успял да изнамери 1,6 млн от дълговете. Генералът е същият, срещу когото имаше брожения след фрапантния случай, при който замеряха – успешно – със снежни топки тогавашния премиер Кирил Петков на Шипка. Но въпреки настояванията на изпълнителната власт, президентът Румен Радев не го смени.

Откъде ще дойдат оставащите 700 000 обаче не е ясно – още повече че МФ никак не било склонно да преразглежда годишния бюджет на структурата. Там са заложени достатъчно пари.

Би било парадоксално съдебен изпълнител да описва сградите или паркинга на НСО...

Затова службата изживява нелеки времена – казват нашите информатори. Променена е методиката за така обичаните във всяка държавна структура ДМС (допълнително материално стимулиране). На практика ДМС от около 2 години нямало. При командировки служителите се налага да спят по 2-3 в стая за по-евтинко.

Не се изплащат, поне към днешна дата, т. нар. пътни пари  - една от благинките, на които съставът има право – например да отидеш с БДЖ на море със семейството и децата.

Друг проблем, за който ни разказаха, е повсеместното прекарване на служителите през полифизиографски тест (наричан разговорно „детектор на лъжата“). НСО работи по Закон за НСО. В Правилника за прилагането му полифизиографският тест се споменава ясно в две хипотези - при първоначално назначаване в службата и когато се разследва служител дисциплинарно – тогава се съставя комисия и пр. Именно тя има право да прати дисциплинарно проверявания и на „детектор на лъжата“.

Според нашите източници генерал Тонев със свой вътрешен акт е „надградил“ закона (ако из ползваме думите на Сотир Цацаров), като допуснал още две нови хипотези. В разписана от него методология са добавени опциите : при вътрешно преназначаване и за лоялност. Така всеки началник сектор може да те изстреля на полиграфа.

Според нaшите източници става въпрос за откровен лов на вещици, който тече вътре в служлбта. Въпреки, че това изследване е полулегално и не би трябвало да носи последствия според буквата на закона, то може да се вземе предвид – и така те понижават или преназначават на недотам... приятно място като централата в „Лозенец“.

Дадоха ни пример: доста превратно може да се използва чл. 106 от Закона за НСО - че „при възникнала служебна необходимост“ началникът може еднолично с една заповед да изменя правоотношението на всеки служител. Така неотдавна ген. Тонев опитал да командирова двама старши офицери в... Шабла.  Не че и там не живеят хора, де.

Вчера сутрин Клуб Z прати въпроси на говорителя на службата Веселин Нинов, както и на официалния мейл nso@nso.bg, от който би трябвало всички сигнали да се завеждат.

Изчакахме около 24 часа за отговор. Готови сме да предоставим отговора на службата, когато - и ако - някой ден изобщо дойде.

Големият проблем - според служители, е че НСО е служба, част от системата за национална сигурност, но е отдадена еднолично на президента. Въпреки често изтъкваната му синекурна - по други въпроси - власт, в НСО той действа еднолично. Законовата промяна е още от времето на президента Желю Желев.

А как националната сигурност е отговорност на правителството, а пък само НСО - на президента, науката мълчи.