Руският президент наруши мълчанието си за смъртта на собственика на Частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетна катастрофа вчера, предадоха ТАСС и РИА Новости.

"Що се отнася до авиационната катастрофа, прeди всичко искам да кажа думи на искрено съболезнование на семействата на загиналита. Това винаги е трагедия", каза Путин, цитиран от ТАСС, на среща с Денис Пушилин, лидера на така наречената Донецка народна република в окупираната от Русия Източна Украйна.

Путин особено отбеляза загубата на основателя на "Вагнер" Пригожин, като подчерта, че го е познавал от началото на 90-те години на миналия век, предаде РИА.

"Това беше човек със сложна съдба и грешките му в живота бяха сериозни, той постигаше резултати нужни и на него самия, и тогава, когато го молех за това за общото дело, както в тези последни месеци", каза още държавният глава цитиран от същата агенция.

Путин също нарече Пригожин талантлив бизнесмен, който успешно е работел не само в Русия, но и в частност - в Африка, отбеляза РИА.

Това беше първото изявление на високо ниво в руската държава за гибелта на Пригожин и близките му сътрудници. То подсказва, че Кремъл е абсолютно сигурен, че Пригожин е мъртъв.

Все още няма официална версия за причината на катастрофата. 

Междувременно в социалните мрежи се появиха любителски кадри от падането на самолета на собственика на Вагнер.

Снощи бизнес реактивен самолет Embraer Legacy, изпълняващ полет от Москва за Санкт Петербург, се разби край село Куженкино в Тверска област на Русия. На борда са се намирали десет души, включително трима членове на екипажа. Всички те са загинали.

Според публикувания от "Росавиация" списък на пътниците, на борда се е намирал Евгений Пригожин. Падналият самолет е принадлежал на компания на име "МНТ-Аеро", специализирана в обслужване на бизнесмени, пише РИА.

Руският Следствен комитет е образувал наказателно дело за нарушаване на правилата за безопасност в движението и експлоатацията на въздушния транспорт, посочи агенцията.

Кои още загинаха заедно с Пригожин?

Ето справка на Би Би Си за останалите девет жертви на катастрофата.

Дмитрий Уткин. Смята се, че 53-годишният ветеран от двете войни на Русия в Чечня през 1994-2000 г. е участвал в частната армия от първите й дни през 2014 г. Смята се, че той е кръстил групата на бойния си псевдоним Вагнер - от Рихард Вагнер, който е бил любимият композитор на на  германския нацистки лидер Адолф Хитлер. През последните години Уткин е бил дясната ръка на Пригожин, отговарящ за цялостното командване и бойната подготовка. Има малко снимки на Уткин, на една от които се виждат неонацистки татуировки по тялото му. Според разследващия уебсайт Bellingcat той е служил в ГРУ - руското военно разузнаване - от 1988 до 2008 г. и участието му в бойни операции е довело до правителствени награди.

Валерий Чекалов. Смята се, че той е близък сътрудник на Пригожин, с когото е имал бизнес отношения от началото на това столетие. 47-годишният Чекалов изглежда е участвал в управлението на невоенните бизнес интереси на Пригожин, които според западните правителства се използват за финансиране на наемническата група, посочва Би Би Си. Чекалов е свързан с "Евро Полис", компания, свързана с Пригожин, която има договори за добив на газ и петрол в Сирия от 2017 г. Според Министерството на финансите на САЩ компанията е сключила договор от правителството на президента Башар Асад „за защита на сирийските петролни полета в замяна на 25% дял в производството на нефт и газ от находищата“.

Евгений Макарян, Сергей Пропустин, Александър Тотмин и Николай Матусеев. Тези пътници в падналия самолет, изглежда са бойци на "Вагнер", пише Би Би Си. За разлика от Уткин и Чекалов, те не фигурират в списъците на международните санкции и затова не са смятани за високопоставени фигури от западните правителства, отбелязва медията. Възможно е те да са пътували като охрана на Пригожин. Имената на трима от тях (Макарян, Пропустин и Тотмин) фигурират в база данни на предполагаеми бойци на "Вагнер", която е съставена от проукраински активисти . Матусеев го няма в тази база данни. Според един руски канал в Telegram това може да е Николай Матусевич, член на щурмовия отряд на "Вагнер".

Пилотът Алексей Левшин, вторият пилот Рустам Каримов и стюардесата Кристина Распопова. Това са останалите трима души, идентифицирани като загинали от руските власти. Последната е била единствената жена на борда. За тях има много малко потвърдена информация и не е ясно дали са били пряко наети от Пригожин, от компания, която той притежава, или изцяло от друга фирма.

Известно е, че Пригожин редовно е пътувал с частен самолет, а катастрофиралият самолет е произведен в Бразилия Embraer Legacy 600. Знае се, че е бил използван от него преди. Този самолет е бил поставен под санкции на САЩ през 2019 г. Тогава е бил вписан под друга регистрация - заради принадлежността му към фирма, свързана с Пригожин, предаде Ройтерс.