Лидерът на ДПС Лютви Местан даде обяснения за целувката си с лидера на БСП Сергей Станишев на митинга в подкрепа на кабинета на Пламен Орешарски, която свенливо нарича "прегръдка". Обяснението на Местан се появи в декларация, посветена на навършването на 30 години от самозапалването в знак на протест срещу насилствената промяна на имената на турците на поета Мехмед Карахюсеинов (Мето).

Жестът между Местан и Станишев бе демонстриран на 16 ноември 2013 г. на "Орлов мост".

Ето какво казва Местан по темата:

"Тук отдавна съм предугадил ехидните Ви коментари за прегръдката на Орлов мост. Отговорът ми е прост – това бе знак, освен за прието публично извинение, за нещо много по-важно – бе израз на оценката на ДПС, че престъплението Възродителен процес е отговорност на комунистическия режим и не може да се прехвърля като вина на всички български граждани. Народът като цяло не може да бъде обвинен за това злодеяние, още по-малко – следващите поколения. В този смисъл ценим подобаващо преоценката на Възродителния процес, която се съдържа в позицията на премиера г-н Борисов от 29 декември 2014 г."

Лидерът на ДПС изтъква, че "езикът на омразата, ксенофобската истерия, които по своему се институционализират от трибуната на 43-ия Парламент не само от депутати крайни националисти, но и от министър реформатор" и "не са в съответствие с премиерската позиция. Това е гавра с паметта на жертвите и затова отново и отново ще поставяме въпроса за освобождаването на европейска България от воденичния камък на националпопулизма и ксенофобията. И няма никакъв риск тезата ни да се превърне в клише, защото назовава реален проблем на българската демокрация".

Според Местан цената за участието на Патриотичния фронт във властта ще се плати с отстъпи от демокрацията и с нови разделителни линии в българското общество.

"Свидетели сме на уродливи явления като забраната роми християни да скачат във водите за християнския кръст на Богоявление, и на поредния опит за палеж и обругаване на религиозни храмове. На 5 януари 2015 г. повторно на прицел бе „Джумая джамия“ в Пловдив", припомня лидерът на ДПС.