С 20% доверие се ползва кабинетът след около два месеца управление. Намаляват обаче хората, които казват, че държавата не се развива в правилната посока и се наблюдава известно успокоение на ситуацията. Президентът Румен Радев остава най-одобряваната политическа фигура, но мненията за него са полярно разделени и консенсусът около държавния глава изглежда изгубен. 

Това сочат резултатите са от национално представително проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет линкс“, проведено сред 1012 лица над 18 г. в страната в периода 11 – 18 август 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Една пета има доверие на кабинета, 52 на сто - не. 

"Това не е висока стартова позиция, за което и да било правителство, но от друга страна трябва да се имат предвид обстоятелствата, при които се случи това политическо развитие. А именно изключително високо политическо напрежение",  коментира пред бТВ социологът Добромир Живков новото проучване.

Това правителство за момента успява за тези два места все пак да поддържа макар и не високото ниво, с което стартира. Наблюдава се и успокоение у обществото, смята Живков.

„Намаляват хората, които казват, че държавата не се развива в правилната посока и то значително намалява. Тоест вече стигаме до някакви такива условно казано нива на успокоение на обществото ни“, добави социологът.

В доверието в парламента също има леко повишение от 9% на 11%, но то остава много ниско. 

Румен Радев остава с най-висок рейтинг, но оценките към него са силно поляризирани -  41% подкрепа спрямо 38% неодобрение.

"Това е много различна картина от тази, която наблюдавахме да кажем около избирането на президента, когато отново имаше резултати от над 50%. В този смисъл такъв един обществен консенсус по одобрението на президента изглежда изгубен. Държавният глава сред едни печели, но сред други губи. Той провокира поляризация, която изглежда започва да влияе доста по-сериозно“, смята още социологът.

Мария Габриел и Николай Денков са с малко по-висока подкрепа от гражданите (съответно 25 и 24%) спрямо трима от водещите партийни лидери - Бойко Борисов, Асен Василев и Кирил Петков (съответно 20, 17 и 16%).

Според социолога обществото започва да приема коалицията, която ни управлява.

„Въпросът е какво ще се случи на местните избори. Иначе като цяло напрежението сякаш спада, защото се вижда, че започват да се постигат резултати макар и в отделни области“, каза още Живков.

Няма голямо раздвижване в електоралната картина. При парламентарни избори сега, за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,8 на сто, за ПП-ДБ - 18,9 на сто. ДПС е с 13,1 на сто. "Възраждане" - 11,1 на сто. БСП - 7,2 на сто.