СИМОНА РУСЕВА 

БЕРЛИН - Германската канцлерка дълго отлагаше посещение в Будапеща. Неосведомените вероятно смятат, че днешната й еднодневна визита в унгарската столица е по-скоро протоколна. Но не е!

Само след две седмици унгарският премиер Виктор Орбан ще срещне приятеля си, руския президент Владимир Путин. Тяхната опасна близост беше сигнална червена лампа за Меркел. Затова тя направи изпреварваща визита с разговор на четири очи с Орбан.

Ако някой е очаквал да чуе за съдържанието на разговора на последвалата пресконференция на двамата правителстевни ръководители, той дълбоко се е заблуждавал. Ясно беше какво ще оповестят – обсъждали са кризата в Украйна, енергийните доставки, добрите германо-унгарски отношения, завишен стокооборот.

Проблемът е друг. 

“Шпигел” днес писа: “Един призрак броди из Европа, призракът на екстремизма. Победителят в гръцките избори, лидерът на “Сириза” Алексис Ципрас, привлече в правителството десните популисти. Марин льо Пен се вторачи в Елисейския дворец. Във ФРГ евроскептиците от “Алтернатива за Германия” флиртуват с “ПЕГИДА” (Патриотични европейци срещу ислямизирането на оксидента). Меркел не се съобрази с призивите на европейски политици да не обръща внимание на такива политици, за да не им повдига самочувствието. Днес тя се среща в Будапеща с един премиер, който отдавна осъществява крайните си идеи и мечтите на радикалните евроскептици.”

Премиерът Орбан бе галантен домакин на канцлерката Меркел. 

Става въпрос за премиера Виктор Орбан, който има две трети мнозинство в парламента и така без усилия налага волята си. В Унгария беше орязана свободата на медиите, в немилост изпаднаха и неправителствени организации. Орбан заклейми Европейския съюз като “окупационна сила”.

Според правозащитната организация Амнести интернешънъл унгарският премиер е решен да сплаши всички, които се обявяват за спазването на човешките права и срещу корупцията.

Самият Орбан призна, че е за “либерална демокрация”. Той не крие и симпатиите си спрямо Владимир Путин в очакване на изгодна милиардна газова сделка.

Според наблюдатели в Берлин точно визитата на Путин е в основата за днешния разговор на Меркел с Орбан в Будапеща. Канцлерката иска на всяка цена да убеди унгарския премиер да престане да подкопова единството в ЕС, предпочитайки да симпатизира на Путин.
Във времена, когато Европа е заплашена не само от икономически колапс, а и от политически трус Меркел най-вероятно е казала на домакина си в пряк текст: “Вашата визия за либерална демокрация няма нищо общо с европейския идеал за отворено общество.”

Дали наистина го е направила, едва ли ще се разбере. Във всички случаи това очакваха най-вече унгарците. Те от снощи заливат улиците на Будапеща и други градове с призиви към Меркел да “озапти” собствения им премиер.

По време на срещите й днес – с премиер и президент, както и на лекцията й по-късно в университета и посещението й в синагогата в Будапеща бяха забранени всякакви демонстрации в близост до проявите й. 

И то далеч не заради нейната сигурност, а за да не се допусне Меркел да се превърне в надежда на унгарците, надигнали се срещу политиката на Виктор Орбан.